Obratite pažnju: Samo su ovakva sredstva efikasna za dezinfekciju

U borbi protiv kovida 19 najvažnija je dezinfekcija ruku i životnog prostora. Tržište su preplavili različiti preparati za higijenu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2020.

13:02

Obratite pažnju: Samo su ovakva sredstva efikasna za dezinfekciju
Foto: Printskrin TV Prva

Mladen Antonijević, direktor razvoja kompanije "Dalija", najstarije kozmetičke kompanije u regionu osnovane 1924. godine govorio je u "Jutru" na TV Prvoj o tome kako izabrati onaj pravi i šta mora da piše na deklaraciji.

"Mi proizvodimo antibakterijsko sredstvo koje je zasnovano na 70 odsto alkohola, što je u skladu sa preporukama SZO. Ta formulacija je pokazala izuzetno dobru efikasnost u suzbijanju bakterija i gljivica i u periodu do 30 do 60 sekundi u zavisnosti od proizvoda", rekao je Antonijević.

Na pitanje da li je delotvoran protiv virusa, on je rekao da u Srbiji ne postoje referentni standardizovani testovi, ali da "podaci SZO ukazuju da proizvod koji sadrži 70 odsto alkohola ima sposobnost i da deluje u tom smislu".

U poslednje vreme na tržištu Srbije su se pojavila razna sredstva na bazi gelova za dezinfekciju, a na pitanje koliko su oni efikasni, kaže:

"Ukoliko je u pitanju kozmetički proizvod, odnosno proizvod za suvo pranje ruku on nije pouzdan zato što nije prošao relevantne testove, odnosno nije registrovan kod nadležnog organa. Naime kada određeni proizvod prođe proveru nadležni organ izdaje broj s kojim se on stvalja u promet, a koji je proizvođač u obavezi da navede na deklaraciji proizvoda", poručio je Antonijević.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: