- Vesti -

"SC Beograd" stavio sve kapacitete na raspolaganje u borbi protiv koronavirusa

Ustanova Studentski centar "Beograd" je nakon proglašenja vanrednog stanja stavila na raspolaganje sve svoje smeštajne i kadrovske kapacitete, kako bi doprinela merama Vlade Srbije za sprečavanje širenja koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Andrija Vukelić
Foto: Tanjug, Andrija Vukelić

Svi objekti koji su deo Studentskog centra su dezinfikovani u skladu sa propisima, a vreme do povratka studenata koristi se i za dodatno sređivanje domova.

Trenutno je u tri objekta Studentskog centra, usled nemogućnosti da se vrate u svoje zemlje, smešteno 160 stranih studenta, i to u studentskim domovima "Studentski grad" i "Rifat Burdžović".

Ta odluka doneta je u saradnji i u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Republike Srbije.

Pored toga, deo naših studenata, tačnije njih 22, koji iz specifičnih razloga nisu mogli da se vrate svojim kućama, ostali su smešteni u pomenuta tri objekta. Svi oni redovne obroke dobijaju od restorana Studentski grad.

Takođe, Ustanova SC "Beograd" organizovala je pripremu i isporuku hrane za pacijente koji se leče u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu. Pored toga, hrana se dostavlja i na lokacije gde su smešteni eksperti iz Kine, kao i zdravstveni radnici iz unutrašnjosti koji su na dežurstvima u Kovid bolnicama.

Jelovnik je napravljen prema zahtevima i standardima Vojske Republike Srbije, a u saradnji sa nutricionistima iz Ustanove Studentski centar "Beograd".
Budući da se hrana priprema i u nedeljnim smenama, svim radnicima kojima je to potrebno je obezbeđen prevoz.

Prilikom pripreme hrane poštuju se sva pravila i programi dobre higijenske prakse i HACCP sistema bezbednosti proizvoda. Takođe, svi radnici rade sa zaštitnim maskama i rukavicama i u adekvatnoj radnoj odeći. Transport hrane se vrši u vozilima adekvatnim za prevoz hrane.

Posle svakog transporta vrši se pranje i dezinfekcija vozila odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom. Vozači su propisno i adekvatno zaštićeni i ne dolaze u kontakt sa radnicima koji rade dostavu hrane unutar Sajma i pacijentima u privremenoj bolnici.

Pored studenata, u objektima SC "Beograd" bili su smešteni srpski državljani koji su se vraćali iz inostranstva.

U Studentskom domu "Košutnjak" bilo je smešteno njih 301, sa leta iz Londona i sa granice sa Slovenijom i Hrvatskom, dok je u Studentskom domu "Kralj Aleksandar I" boravilo 316 osoba sa leta sa Malte i iz Abu Dabija. Reč je objektima A kategorije.

Većina objekata u kojima su boravili naši sugrađani svakodnevno se čiste i dezinfikuju u saradnji sa Zavodom za biocide i medicinsku ekologiju, kako bi nakon završetka vanrednog stanja svim studentima bio omogućen bezbedan povratak.

Ustanova Studentski centar "Beograd" posebno se zahvaljuje svim svojim zaposlenima, koji svakodnevno vredno rade u restoranu, na transportu hrane, u domovima i svim ostalima segmentima ustanove.

strana 1 od 130 idi na stranu