Pobedio koronu i sada spasava druge: Prvi Srbin koji je donirao krvnu plazmu

Glogonjac Predrag Đelevski prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljenja od koronavirusa donirao krvnu plazmu.

Život

Izvor: B92, 013info

Ponedeljak, 13.04.2020.

09:35

Default images

"Pre nedelju dana su me zvali, pa sam prvo bio da uradim kontrolu, da li mogu dam krvnu plazmu, a zatim mi je urađen treći test na koronu koji se radi 21 dan posle ozdravljenja, koji je bio negativan, zatim smo se dogovorili da u subotu kada je zabrana kretanja doniram plazmu u Institutu", rekao je on za portal 013 info.rs.

Dodaje da je sve potrajalo oko jedan sat, tokom kojih je davao krv koja je prolazila kroz aparat u kome je plazma iz krvi odvajana, a zatim se vraćala u njegov krvotok. Transfuzija je izvršena u Institutu za transfuziju u Beogradu.

Đelevski je do sada dobrovoljno davao krv 15 puta, pa je rekao da je sada samo trajalo malo duže nego obično.

"Svi su bili izuzetno ljubazni, a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić, što me je prijatno iznenadilo, i zahvalila se što sam došao, jer će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima", kaže on.

Đelevski je još u kućnoj izolaciji, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici da ponovo donira krvnu plazmu, jer su takvi medicinski propisi.

"Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu, jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće - poštujte mere, jer ljudi od korone umiru", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: