Veliki uspeh našeg umetnika u Berlinu: Došao kao informatičar, a sada kreira maske za ceo svet

Bio je talentovan za informatiku, ali je život udesio drugačije. Ivanove maske prodaju se od Nemačke do Bostona.

Život

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

13:14

Veliki uspeh našeg umetnika u Berlinu: Došao kao informatičar, a sada kreira maske za ceo svet
Foto: KOWA-Berlin, IVANMAN

Ivan Mandžukić (37) rođen je u Srbiji u Požarevcu, ali ga je put preko Beograda sa 17 godina odveo u jedan od svetskih centara umetnosti, u Berlin. Radio je kao tinejdžer na bezbednosnom sistemu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dok su dolazile kolege iz Nemačke da rade s njim u okviru jednog projekta EU, posle čega dobija ponudu za posao u Ahenu, blizu granice Holandije i Belgije. Prelazi na Arhitektonski fakultet "RWTH Ahen" da radi kao informatičar, ali ubrzo shvata da mu je "potreban veći grad i druga struka".

"To nije značilo da mi je struka bila dosadna, nego sam oduvek želeo i bio nadaren da radim nešto kreativnije. A Berlin je grad koji je veoma poznat po tome što okuplja umetnike", počinje svoju priču za portal B92.net Ivan.
Ivan Mandžukiæ Foto: Zvonimir Ferina
Kaže da je oduvek voleo pozorište i operu, a da je jedno veče imao priliku da upozna intendanta Berlinske državne opere, koji mu je ponudio rad na projektu i da ujedno vidi da li je možda binografija ili kostimografija to što želi.

Uporedo upisuje internacionalnu školu za modu ESMOD u Berlinu, da bi svoju prvu diplomsku reviju imao na zagrebačkoj "Nedelji mode". Kasnije 2011. godine gostuje na beogradskoj "Nedelji mode", a potom se predstavlja publici u Njujorku i Berlinu i oni postaju njegovi najbolji klijenti.

Sopstveni modni studio otvara 2010. godine i osniva brend IVANMAN. Ivan kreira mušku garderobu, a prepoznatljiv je po svojim čistim linijama, ozbiljnom stilu i minimalizmu. A odnedavno, i po svojim maskama.
Foto: Bastian Achard
Kako su došle maske?

Kao i veliki broj dizajnera, tokom pandemije koronavirusa odlučio je da pravi maske. Njegove maske sada se prodaju od Nemačke do Bostona i upravo nam se požalio da nema gde da poruči još lastiša kako bi napravio nove.

"Maske sam počeo da pravim u karantinu dok sam se dosađivao. Počeo sam da ih prodajem preko Instagrama. Zanimljivo mi je to što sam sa maskama proširio moju ciljnu grupu, sada su svi moja ciljna grupa", zadovoljno konstatuje ovaj mladi umetnik, koji posle 20 godina u Nemačkoj već zvuči kao Nemac koji uči da priča srpski.
Foto: KOWA-Berlin, IVANMAN
Ivan misli da su njegove maske veoma tražene zato što sa njima pokušava da postigne efekat zaštitnih maski tako što ih radi u tri ili četiri sloja, od kojih su dva tkana, a oko usana je pamučni deo.

"Jednako mi je važno da maske imaju dizajn kojim sam zadovoljan. Ideja celog projekta je da specifičnost mojih ranijih kolekcija prenesem na maske."
Foto: KOWA-Berlin, IVANMAN
Maske radi po porudžbini, a uz to, kupac može da izabere i, kako to Ivan kaže, "pomeša boje i želje". Svaka maska košta 25 evra, a stanovnicima širom Evrope i SAD to nije mnogo.
Foto: KOWA-Berlin, IVANMAN
Postavlja se pitanje šta će biti njegov prioritet u radu kada pandemija prođe, ali Ivan nedvosmisleno odgovara:
Foto: KOWA-Berlin
"Mislim da će maske ostati deo naše kulture i da će se u budućnosti jako često nositi, ali moj prioritet je garderoba. Trenutno me jako pokreće funkcionalna garderoba za sportiste, ali to što sam sa maskama pokrenuo jednu ciljnu grupu za koju sam mislio da nikada neću moći, čini me srećnim i motivisanim. Nadam se da će za svakog od nas iz ove krize proizaći nešto pozitivno u budućnosti."

Slađana Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: