Razotkrila je Klintona i Moniku Levinski: Preminula Linda Trip

Američka državna službenica Linda Trip, koja je razotkrila aferu između tadašnjeg predsednika Bila Klintona i Monike Levinski, preminula je u 70 godini od raka pankreasa, saopštila je danas njena porodica.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

09:16

Default images

Trip je postala poznata 1998. godine kada je u procesu opoziva Klintona priložila snimke sa Monikom Levinski koji su postali glavni dokaz u slučaju, prenosi BBC.

Trip, koja je radila za Pentagon i koja je bila prijateljica sa Monikom Levinski uprkos razlici u starosti od 24 godine, saznala je da je Levinski imala seksualne odnose sa predsednikom i počela je tajno da snima njihove razgovore 1997. godine.

Ona je te trake predala specijalnom tužiocu Kenetu Staru koji je predvodio istragu o Klintonovoj administraciji. Trip je otkrila i da je Levinski imala plavu haljinu na kojoj su bili tragovi dokaza da su Levinski i Klinton bili zajedno.

Proces opoziva Klintona počeo je kada se razotkrilo da je lagao o aferi i on je optužen da je lagao tužilaštvo o odnosu sa Levinski.

Iako je Trip insistirala na tome da je dokaze o aferi predala iz čistog patriotizma, mnogi su je optuživali za izdaju prijateljstva.

"Žao mi je zbog svega što se dogodilo i mrzim Lindu Trip", rekla je Levinski prilikom saslušanja 1998. godine. Ona je iz Pentagona otpuštena poslednjeg dana vladavine Klintonove administracije 2001. godine, nakon čega je sa suprugom otvorila prodavnicu u Virdžiniji.

Na vesti da je Trip bolesna, Levinski joj je na Tviteru poželela brz oporavak.

"Bez obzira na prošlost, nakon što sam čula da je Linda Trip ozbiljno bolesna, nadam se njenom oporavku. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško njenoj porodici", napisala je Levinski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: