Komšije napravile kapsule za izolaciju zaraženih

Jedna balkanska zemlja uključila se u borbu protiv širenja koronavirusa nesvakidašnjim sredstvom za evropske prilike. U pitanju je Rumunija, u kojoj su projektovane prenosive izolacione kapsule za prvu pomoć i transport obolelih, bez opasnosti od širenja zaraze.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2020.

11:04

Komšije napravile kapsule za izolaciju zaraženih
Foto: Getty Images, Chip Somodevilla / Staff

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, predstavnici rumunskog Ministarstva odbrane preuzeli su 27. marta i 3. aprila prve dve isporuke od po 30 kapsula Bioevak (BIOEVAC), čime je Rumunija postala prva zemlja Balkana koja sprovodi tehnički napredan projekat takve vrste.

Kapsule predstavljaju izolacionu komoru na nosilima za jednu osobu, sa sistemom za ventilaciju sa negativnim pritiskom, što sprečava širenje zaraze na okolinu, navodi Beta.

Od domaćeg proizvođača naručeno je 100 kapsula koje će ,osim u vojsci, biti distribuirane i korišćene po bolnicama širom zemlje, kako bi se sprečilo ubrzano širenje zaraze, od koje je već umrlo više od 150 ljudi.

Nakon prijema prve serije biće sprovedeno ubrzano testiranje i ocenjivanje kako bi se prešlo na serijsku proizvodnju.

Prema zvaničnim podacima, u Rumuniji je do sada od koronavirusa zaraženo gotovo 3.900 ljudi, ali je širenje zaraze pojačeno, pa se sada taj virus širi po stopi od oko 250 ljudi dnevno, zbog čega je uloga izolacionih kapsula potencijalno veoma velika.

Prednost kapsula je što mogu da se koriste za transport osoba kontaminiranih veoma zaraznim biološkim agensima do mesta gde će im biti pružena medicinska pomoć, uz znatno smanjeni rizik od širenja zaraze. Zbog toga je ta oprema zanimljiva i za striktno vojnu namenu.

"Kapsule su razvijene kao odgovor na zahteve domaćih bolnica, jer su prva iskustva pokazala da se koronavirus širi znatno brže i lakše od gripa, a raspoloživa proizvodnja klasičnih sredstava zaštite ne zadovoljava potrebe celokupnog stanovništva", navodi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: