Izveštaji i šifrovane poruke: Rusija objavila tajna dokumenta o oslobađanju Bratislave

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu seriju dokumenata posvećenu oslobađanju evropskih zemalja od fašističkih okupatora. Četvrtog aprila 1945. godine sovjetske snage su u žestokoj borbi oslobodile Bratislavu, prestonicu Slovačke.

Život

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

16:28

Izveštaji i šifrovane poruke: Rusija objavila tajna dokumenta o oslobađanju Bratislave
Ilustracija, Foto: Getty Images, Fred Ramage / Stringer

U čast tog događaja na sajtu Ministarstva odbrane otvoren je novi multimedijalni deo "Bratska slava i hrabrost: U čast 75. godišnjice oslobađanja Bratislave od nemačko-fašističke okupacije" ,gde su objavljeni jedinstveni i ranije nepoznati arhivski dokumenti, uključujući fotografije, političke izveštaje i šifrovane poruke.

U izveštajima o situaciji u Bratislavi navodi se da je grad oslobođen za kratko vreme. Uz pomoć Crvene armije Bratislava je brzo oživela. Ističe se da je u gradu, pored slovačke inteligencije, ostao i deo Nemaca koji nisu imali veze sa okupatorima, piše Sputnik.

Posebno mesto među deklasifikovanim dokumentima zauzimaju svedočenja o zverstvima nacista tokom okupacije. Oslobađanje Bratislave od nemačko-fašističkih okupatora započele su snage 2. ukrajinskog fronta u aprilu 1945. godine. Glavni udar su izvele 53. i 7. gardijska armija, uz pomoć Dunavske flote i 5. vazduhoplovne armije.
Sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Bratislavu u snažnoj bici 4. aprila 1945. godine. Pokazali su ogromnu hrabrost i herojstvo, o čemu svedoče dokumenta o nagradama.

"Stanovništvo Bratislave vidi u Crvenoj armiji oslobodioca od nemačko-fašističkog i mađarskog porobljavanja. Mnogi Slovaci su zahvalni našim snagama, a srodstvo ruskog i slovačkog jezika omogućava stanovništvu i vojsci da međusobno komuniciraju", navodi se u izveštajima sovjetske armije.

Na dan oslobađanja Bratislave, po naredbi Josifa Staljina, Moskva je pozdravila pobedu sovjetske vojske paljbom iz 224 topa, piše Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: