- Vesti -

Izveštaji i šifrovane poruke: Rusija objavila tajna dokumenta o oslobađanju Bratislave

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je novu seriju dokumenata posvećenu oslobađanju evropskih zemalja od fašističkih okupatora. Četvrtog aprila 1945. godine sovjetske snage su u žestokoj borbi oslobodile Bratislavu, prestonicu Slovačke.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images, Fred Ramage / Stringer
Ilustracija, Foto: Getty Images, Fred Ramage / Stringer

U čast tog događaja na sajtu Ministarstva odbrane otvoren je novi multimedijalni deo "Bratska slava i hrabrost: U čast 75. godišnjice oslobađanja Bratislave od nemačko-fašističke okupacije" ,gde su objavljeni jedinstveni i ranije nepoznati arhivski dokumenti, uključujući fotografije, političke izveštaje i šifrovane poruke.

U izveštajima o situaciji u Bratislavi navodi se da je grad oslobođen za kratko vreme. Uz pomoć Crvene armije Bratislava je brzo oživela. Ističe se da je u gradu, pored slovačke inteligencije, ostao i deo Nemaca koji nisu imali veze sa okupatorima, piše Sputnik.

Posebno mesto među deklasifikovanim dokumentima zauzimaju svedočenja o zverstvima nacista tokom okupacije.

Oslobađanje Bratislave od nemačko-fašističkih okupatora započele su snage 2. ukrajinskog fronta u aprilu 1945. godine. Glavni udar su izvele 53. i 7. gardijska armija, uz pomoć Dunavske flote i 5. vazduhoplovne armije.
Sovjetska vojska je u potpunosti oslobodila Bratislavu u snažnoj bici 4. aprila 1945. godine. Pokazali su ogromnu hrabrost i herojstvo, o čemu svedoče dokumenta o nagradama.

"Stanovništvo Bratislave vidi u Crvenoj armiji oslobodioca od nemačko-fašističkog i mađarskog porobljavanja. Mnogi Slovaci su zahvalni našim snagama, a srodstvo ruskog i slovačkog jezika omogućava stanovništvu i vojsci da međusobno komuniciraju", navodi se u izveštajima sovjetske armije.

Na dan oslobađanja Bratislave, po naredbi Josifa Staljina, Moskva je pozdravila pobedu sovjetske vojske paljbom iz 224 topa, piše Sputnik.

strana 1 od 130 idi na stranu