U zaštitnim odelima čiste "Božje sanduče": "Molitva za spas od tog neprijatnog virusa"

Dva puta godišnje timovi za čišćenje s dugim štapovima vade desetine hiljada pisanih molitvi koje posetioci tradicionalno ostavljaju u pukotinama Zida plača u Jerusalimu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

09:02

U zaštitnim odelima čiste
Foto: EPA/ ABIR SULTAN

U utorak je ponovo na red došlo to prolećno čišćenje, ali ovaj put sprovedeno je uz pojačane mere opreza zbog pandemije.

Radnici u zaštitnim odelima i s gas maskama poprskali su staro kamenje zida dezinficijensom, dok su drugi noseći rukavice štapovima vadili papirne poruke ostavljene u tom "Božjem sandučetu".

Policija je udaljila jednog nadobudnog vernika koji je prišao zidu i poljubio ga, dan nakon što je Izrael pooštrio ograničenja za molitve u javnosti.
Foto: EPA/ ABIR SULTAN
Rabin Zida plača, Šmuel Rabinovic, koji vodi brigu o tim molitvama i pazi da uvek bude mesta za još, izmolio je molitvu za spas "od tog neprijatnog virusa koji je napao svet".

Papiri s molitvama stavljeni su u vreće za ritualni pokop na Maslinovoj gori.
Foto: EPA/ ABIR SULTAN
Nedaleko od Zida plača dezinfikovana je i džamija Al-Aksa.

Zid plača ostatak je kompleksa Drugog hrama koji je uništen 70. godine nove ere. Iznad njega nalazi se Brdo hrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: