Najodlikovaniji Srbin, a ordenje nije nosio: Miran, povučen i skroman čovek

Vojvoda Radomir Putnik davno se upisao u redove najvećih srpskih vojskovođa.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

12:44

Default images

Vojvoda Radomir Putnik.jpg
Autor: непознат - http://www.pogledi.rs/komandanti/, Javno vlasništvo, Veza

Predvodio je vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka Srbije - Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Zato i ne čudi činjenica da je reč o jednom od najodlikovanijih pojedinaca u našoj istoriji. Ipak, da živite u Srbiji krajem 19. veka i kojim slučajem sretnete vojvodu, to ni po čemu ne biste zaključili!

Vojvoda Radomir Putnik je tokom svoje bogate vojničke karijere bio dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Reč je o jednom od najodlikovanijih pojedinaca u našoj istoriji, a vojvodina priznanja za hrabrost podrazumevaju domaća, ali i neka od najviših stranih odlikovanja, piše Istorijski zabavnik.

Nabrojmo samo neka – Orden Karađorđeve zvezde 1. i 2. reda, Orden belog orla 3, 4. i 5. reda, Orden takovskog krsta sa mačevima 5. reda, Orden Svetog Save 1. reda, Zlatna i srebrna medalja za hrabrost, Spomenica rata za oslobođenje i nezavisnost 1876—1878… Pa zatim - engleski Orden Svetog Mihaila i Svetog Đorđa sa lentom 1. reda, ruski Orden Svetog Stanislava 1. reda, francuski Orden Legije časti 2. reda, Francuska…

Ipak, da živite u Srbiji krajem 19. veka i kojim slučajem sretnete vojvodu, to ni po čemu ne biste zaključili. Zašto?! Zato što Radomir Putnik skoro nikada nije nosio svoja odlikovanja!

U ličnom životu slavni vojskovođa je bio miran, povučen i skroman čovek. Za vreme balkanskih ratova, naredio je da dnevnice potporučnika i vojvode budu iste – tri dinara dnevno.

U javnosti nikad nije bio razmetljiv i nije voleo hvalisavce. Njegovo izbegavanje da u javnosti nosi svoja odlikovanja pročula su se i ostala je zabeležena priča da je starog vojvodu neko jednom pitao zašto je to tako.

"Moje dekoracije su ispod mundira", u jednoj rečenici je odgovorio vojvoda Putnik.

Star i onemoćao, Radomir Putnik preminuo je u toku Prvog svetskog rata. Teško bolestan, Putnik je stigao u Skadar 6. decembra 1915. godine, a 9. januara 1916. je prebačen na Krf, gde se lečio do septembra iste godine. Sa Krfa je otišao u Nicu da nastavi lečenje, gde je i preminuo.

Njegovi posmrtni ostaci su u Kraljevinu SHS, preneti tek 6. decembra 1926. godine, skoro deset godina nakon njegove smrti. Sahranjen je 7. decembra na Novom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: