Prvi slučaj: Čovek preneo koronavirus mački - Ima li razloga za paniku?

U Belgiji je prijavljen prvi slučaj infekcije mačke koja je koronavirus dobila od svog vlasnika pozitivnog na COVID19.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2020.

23:46

Prvi slučaj: Čovek preneo koronavirus mački - Ima li razloga za paniku?
Depositphotos/valphoto

Stručnjaci naglašavaju da se ova bolest ne prenosi sa životinja na ljude i da životinje ”nisu vektori epidemije”.

Veterinarski fakultet u Liježu prijavio je belgijskom Kriznom centru koronavirusnu infekciju mačke od strane vlasnika pozitivnog na Covid19.

Dodaje se da je mačka dobila dijareju i respiratorne probleme nedelju dana nakon što je vlasnik razvio prve simptome bolesti.

U belgijskom Kriznom centru navode da je u pitanju "izolovani slučaj" koji se može objasniti samo "bliskim kontaktom žživotinje i vlasnika" i prenosom virusa sa čoveka na životinju, a ne obratno. "Mačka je ovde "žrtva" infekcije koja se tiče čoveka.

U principu, ova bolest se ne prenosi sa životinja na ljude. Rizik za ljude je stoga izuzetno nizak", kažu u Kriznom centru.

Belgijski stručanjaci napominju da se moraju uspostaviti pravila o higijeni i udaljenosti koja se tiču čoveka i njegovih kućnih ljubimaca, a da se u slučaju zaraze COVID19 životinje moraju zaštiti od bolesnih vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: