- Vesti -

Prkosi sistemu: Šetao ulicom tokom policijskog časa VIDEO

Iako je od sinoć uveden policijski čas, a policija i vojska je bila na ulicama Srbije, bilo je onih koji ovu meru vlasti nisu shvatili ozbiljno, ili su bar na trenutak, hteli da rizikuju, prkose sistemu i iskušaju svoju sreću.

Izvor: B92
Podeli
Novi Pazar/Foto: B92
Novi Pazar/Foto: B92

Naime, jedan stariji čovek snimljen je sinoć kako šeta ulicom u Novom Pazaru i na snimku se vidi da je, prilično oprezno prišao jednoj većoj raskrsnici i provirio da vidi da li u blizini ima policije ili nekog sličnom njemu.

Video je sinoć počeo da kruži društvenim mrežama i na njemu, osim ovog starijeg čoveka, nema nikoga.

Od juče je u Srbiji uveden policijski čas, što znači da zabranu kretanja od 20 sati uveče do pet ujutru, a dok stariji od 65 godina neće uopšte smeti da izlaze iz domova.

Tokom policijskog časa važi apsolutna zabrana kretanja, osim onima koji imaju posebnu dozvolu MUP-a, kao i onima na koje se ne odnosi ta zabrana, a bave se delatnostima vitalnim za funkcionisanje društva i države.

"Doneli smo odluke koje su nepopularne, ali će sačuvati ljudske živote u zemlji," rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju u utorak, te dodao:

Novi Pazar/Foto: B92
Novi Pazar/Foto: B92

Pročitajte još:

Građani nisu štedeli dlanove: Širom Srbije gromoglasni aplauz za medicinsko osoblje VIDEO

Kako će izgledati policijski čas u Srbiji? VIDEO

Policija zatekla penzionere na Novom Beogradu van njihovih domova, odmah reagovala VIDEO

"Od 20 sati do 5 ujutru biće zabranjeno kretanje svima, bez obzira na uzrast, dok je apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim i manjim od 5,000 stanovnika, starijim od 70 godina. Niko ne može da bude na ulici (u toku noći), osim nadležnih organa na zadatku i radnika koji su u trećoj smeni".

Kršenje "policijskog časa", odnosno zabrane kretanja napolju između 20 sati uveče i pet sati ujutro, tretiraće se kao krivično delo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije", izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović.

Za ovo krivično delo zaprećena je novčana kazna od 100.000 do milion dinara, ili zatvor do tri godine, ukazao je Stefanović.

To znači da, ukoliko policija zatekne nekoga na ulici tokom noći, biće mu odmah napisana krivična prijava za pomenuto krivično delo, kao i starijim osobama kojima je potpuno zabranjen izlazak iz doma, kao i onima koji su prekršili meru kućne izolacije.

S obzirom da je Vlada već propisala uredbom kazne do 150.000 dinara za kršenje samoizolacije, što spada u isto krivično delo, i za kršenje policijskog časa novčana kazna će verovatno biti 150.000 dinara.

strana 1 od 126 idi na stranu