Zarobljen u ledu: Ostaci nađeni nakon otapanja glečera u Norveškoj

Arheolozi su otkrili gvozdeni vrh strele u glečeru Jotunheim.

Život

Izvor: B92, DailyMail

Subota, 07.03.2020.

11:13

Zarobljen u ledu: Ostaci nađeni nakon otapanja glečera u Norveškoj
Foto: GettyImages, Mario Tama / Staff

Stari vrh dugačak je oko 18 centimetara, a pored njega nađeni su i ostaci strele, kao i jedno pero za koje se veruje da je bilo deo ovog oružja.

Tim naučnika koji radi na istraživanju i iskopavanju Jotunheim glečera pripada Arheološkom programu za glečere, koji je do sada otkrio preko 2000 predmeta iz leda. Najstariji od njih star je 6000 godina. Među predmetima se nalaze i razni alati, koža i odeća, ali i kosti životinjskog porekla. Arheolozi su primerili da su klimatske promene izuzetno uticale na glečere koji je počeli da se otapaju, oslobođajući ove predmete koji su bili zarobljene u ledu.

Mnogo glečera Norveške oseća posledice klimatskih promena. Iako to znači da će arheolozi otkriti nove artifakte na taj način, postoji i mogućnost da se otapanjem leda ti predmeti unište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: