- Vesti -

Deda Đorđe pola veka čuva srpske pretke: Ovo je način na koji mu je iskazana zahvalnost

Više od pola veka Đorđe Mihailović čuva srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu gde je sahranjeno 8.000 Srba. I iako ove godine puni čak devedeset dve, on i dalje dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, a ovaj starac ostavio je poseban utisak na Ivicu Anđelića iz Aranđelovca.

Izvor: B92, RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Nikad nisam upoznao čoveka kao što je deda Đorđe, oduševio me je kao čovek i sve ono što godinama predano radi. On toliko dobro poznaje Srbiju iako nikada nije bio ovde. Osetio sam potrebu da mu se na neki način odužim, da mu odam počast za sve ove godine truda i rada koje je posvetio našim precima", rekao je Ivica.

Dugo je smišljao način na koji bi usrećio dedu Đorđa, a odluka je pala da ovom vernom Srbinu kupi narodnu nošnju – jelek, anteriju, kanice, pantalone i opanke. Njegovu ideju podržali su brojni prijatelji preko društvenih mreža, i ubrzo se prikupio potreban novac.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Ljudi su prepoznali našu ideju, uspeli smo i srce mi je puno. Usrećili smo našeg čika Đorđa, ja sam u tome ne bih uspeo. Zahvaljujem se svima koji su svako na svoj način dali doprinos a posebno ljudima koji su poklon uručili", rekao je inicijator ove akcije.

Da poklon stigne tamo gde treba pobrinuli su se Budimir i Snežana Milojević iz sela Zagorica kod Topola.

"Čika Đorđe je bio oduševljen, čak je i zaplakao kada je video poklon. Dugo je pričao sa nama i fotografisali smo se, a na rastanku nam je obećao da će obući nošnju i poslati nam fotografiju", kazala je Snežana Milojević.

Foto: RINA
Foto: RINA

Inače, svi muški članovi Đorđeve porodice bili su čuvari groblja. Njegov deda Savo Mihailović, solunski dobrovoljac, sakupio je svoje mrtve saborce i sahranio ih na "Zejtinlik", a kasnije je i sam tu sahranjen. Sava su nasledili sin Đuro, a zatim i unuk Đorđe koji je i poslednji muški potomak iz ove loze. Deda Đorđe odikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, posvećena mu je pesma "Maršira svu noć", a o njemu je i snimljen film "Poslednji čuvar".

strana 1 od 120 idi na stranu