- Vesti -

Haos tokom Cezara: Suzavac, baklje, policija, crveni tepih - "Industrija štiti silovatelje" VIDEO

Francuska policija je ispred dvorane u kojoj se održava filmski festival "Cezar 2020" ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili u znak protesta zbog režisera Romana Polanskog, čiji je film jedan od nominovanih za nagrade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh
Foto: Tanjug/AP/Rafael Yaghobzadeh

Film Polanskog "Oficir i špijun" takmiči se u konkurenciji za dodelu 12 nagrada "Cezar".

Kako je javio Rojters, ispred dvorane u kojoj se održava festival učesnici protesta palili su baklje i nosili su transparente sa natpisima "Industriju koja štiti silovatelje treba da bude sramota".

Pre dve nedelje ceo odbor Akademije "Cezar", francuskog ekvivalenta američkom "Oskaru", podneo ostavku zbog talasa kritika jer je film Polanskog nominovao za 12 nagrada.

Odluka da se nominuje film Romana Polanskog izazvala je negodovanje feministički grupa i dovela do poziva na bojkot.

Poljsko-francuskog režisera traže u SAD zbog silovanja 13-godišnje devojčice 1977. godine.

Polanski je napustio SAD tokom trajanja suđenja.

Rojters navodi da je Polanski u više navrata negirao optužbe za silovanje, kao i da je sama žrtva Samanta Gejmer stala u njegovu odbranu.

"Nisam bila toliko traumatizovana kao što bi svi mislili da bi trebalo da budem", rekla je Gejmer jednom prilikom novinarima, preneo je Rojters.

Polanski (86) je rekao da neće prisustvovati ovogodišnjem festivalu "Cezar" u Parizu, navodeći da strahuje da će ga učesnici napasti, dodaje britanska agencija.

strana 1 od 120 idi na stranu