"Ovde su me dočekali kao rod rođeni": Steva Šumadinac je svirao gitaru sa Zdravkom Čolićem

On je rođen u Keniji, ali duže od pola veka živi u Srbiji i zato je Stiv Hanington u stvari - Steva Šumadinac.

Život

Izvor: B92, RINA

Ponedeljak, 24.02.2020.

17:50

Foto: RINA

U Beograd je došao 1965. godine, tu je završio srednju Medicinsku školu, a potom upisao Psihologiju. Ovaj stranac osamdesetih godina postao je jedan od najpoznatijih Jugoslovena, svojom čuvenom rečenicom "Mače, idem u Kluz", a danas svesrdno radi na širenju srpsko – kenijskog prijateljstva.

"Srbi su zaista poseban, nebeski narod. Ovde su me dočekali kao rod rođeni. Beograd nikad nije izgubio svoj duh i to je moj omiljeni grad", kaže Steva Šumadinac za Rinu.

"Uvek mu se rado vraćam jer najlepše trenutke života doživeo sam ovde i zato želim svojim sunarodnicima da pokažem koliko je Srbija prelepa zemlja, a vaš narod izuzetan", dodaje Steva.
On je otkrio i kako je dobio svoj nadimak.

"Za vreme studiranja imao sam puno prijatelja iz cele Srbije, i često sam sa njima odlazio u Šumadiju, tamo sam bio omiljeni gost i tako sam dobio ovo pravo srpsko ime, ali i nadimak", rekao je kroz osmeh ovaj najveći Srbin među Kenijcima.

Svirao je gitaru sa našim najvećim zvezdama, Zdravkom Čolićem i Lepom Brenom, a i sam peva na srpskom i svahili jeziku. Cilj mu je ipak da srpski narod upozna sa lepotama svoje rodne zemlje i da se vidi kako su ta dva naroda toliko daleka, a toliko slična po svojoj ljubaznosti i gostoprimstvu.

"U Najrobiju u centru grada postoji nacionalni park i samo korak vas deli od divlje, surove prirode. Srbi još uvek nisu dovoljno upoznati sa svim lepotama Kenije i safarija, a nadam se da će se to vremenom promeniti. Godišnje samo oko 1000 ljudi sa ovih prostora poseti našu zemlju", priča Stiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: