Evakuisano 3.000 kamila: Privremeno zatvoren put kako bi mogle da prođu

Iz glavnog grada Libije, Tripolija, evakuisano je 3.000 kamila, nakon raketnog napada na gradsku luku prošlog utorka. Kamile su odvedene iz Tripolija kratko nakon ponoći u sredu i peške su autoputem stigle u grad Zaviju, oko 45 kilometara zapadno od Tripolija u četvrtak ujutro, preneo je Rojters, pozivajući se na izjavu lokalnog trgovca.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

09:15

Evakuisano 3.000 kamila: Privremeno zatvoren put kako bi mogle da prođu
Ilustracija/Foto: t3mujin/depositphotos

On je rekao da je lokalna naoružana grupa ukrala 125 kamila dok suprolazile kroz predgrađe tripolija Žanzur. Reporter Rojtersa je video kako oko 20 goniča bičem pokušava da dovede u red kamile koje su pokušavale da pronađu hranu oko puta dok su napuštale centar Tripolija.

Bezbednosne snage privremeno su zatvorile put kako bi kamile mogle da prođu. Trgovac je rekao da je drugi poslovni čovek iz Zavije kupio kamile nakon što je čuo da se jeftino prodaju u Australiji, gde su, prema izveštajima tamošnjih medija, uspavane hiljade kamila nakon što su počele da traže pijaću vodu u nastanjenim oblastima. Australijsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je, međutim, da ta zemlja ne izvozi kamile od 2007. godine.

Kamile se u Libiju najčešće uvoze iz Sudana, zajedno sa kozama, a meso kamile se u toj zemlji rado jede. Luku u Tripoliju, koja se nalazi u blizini centra grada, u utorak su bombardovale snage lojalne generalu Kalifi Haftaru, koji je pre 10 meseci započeo ofanzivu za zauzimanje glavnog grada, u kojem je sedište međunarodno priznate libijske vlade. Zbog sukoba je došlo do velikog pada životnog standarda u zemlji bogatoj naftom, kao i do restrikcija struje i nestašica goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: