Nacistička propaganda na Amazonu: Reagovao Muzej Aušvica

Muzej Aušvica pozvao je američkog milijardera i vlasnika Amazona Džefa Bezosa da sa svoje platforme za onlajn trgovinu povuče antisemitske knjige za decu iz nacističke ere.

Život

Izvor: Beta

Subota, 22.02.2020.

15:05

Nacistička propaganda na Amazonu: Reagovao Muzej Aušvica
Foto:gettyimages/David Ryder

"Nacistička propaganda puna mržnje i zaraznog antisemitizma se ne prodaje samo na britanskom Amazonu", naveo je muzej na svom Tviter nalogu.

Kako je navedeno, pored britanskog sajta, knjige autora poput Julijusa Štrajhera se mogu naći i na američkoj i nemačkoj verziji sajta.

Medju njima je i antisemitska knjiga za decu "Otrovna pečurka", koju je napisao Štrajher, visoki nacistički funkcioner koji je posle Drugog svetskog rata u Nirnbergu osudjen na smrt i obešen. Knjiga je prvi put izdata 1938.

Knjiga je na Amazonu dostupna u originalnoj nemačkoj verziji, kao i na engleskom, francuskom i španskom jeziku.

Litvanija je prošle godine od Amazona zatražila da prestane sa prodajom stvari sa sovjetskim simbolima, tvrdeći da čekić i srp vredjaju žrtve komunizma.

U poslednjih 18 meseci, Amazon je obustavio prodaju knjiga ekstremnih desničara, kao što su nekadašnji lider Kju Kluks Klana Dejvid Djuk i osnivač američke nacističke partije Džordž Linkoln Rokvel.

Preživeli iz Holokausta su se u januaru okupili na mestu nekadašnjeg logora smrti Aušvic-Birkenau da bi obeležili 75 godina otkako je Crvena armija oslobodila preživele logoraše.

Logor je podignut nakon nemačke okupacije Poljske i u njemu je do 1945. ubijeno više od milion Jevreja i oko 100.000 drugih zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: