Američki pisac "predvideo" pojavu koronavirusa? U knjizi smrtonosna bolest kreće iz Vuhana

Američki pisac Din Kunc predvideo je u knjizi "Oči tame" iz 1981. godine na neki način epidemiju novog virusa, koji je u naučno-fantastičnom trileru nazvao Vuhan-400.

Život

Izvor: B92

Subota, 22.02.2020.

15:05

Američki pisac
Foto: Depositphotos, denisismagilov

Na društvenim mrežama ovih dana objavljene su fotografije stranica knjige, sa obeleženim citatima koji govore o sličnosti fiktivnog virusa sa aktuelnim Kovid-19.

Međutim, kako navodi azijski portal Mashable, razlike između stvarnih dešavanja i radnje knjige su velike. U Kuncovom romanu, Vuhan-400 je razvijen kao biološko oružje izvan grada Vuhan, kako bi izbrisao čovečanstvo sa lica zemlje.

Zbog toga je stopa smrtnosti tog virusa 100%, odnosno svi koji se zaraze umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2%. Ono što se poklapa u fikciji i stvarnosti je činjenica da Institut za virologiju grada Vuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada.

Institut je, međutim, osnovan 1956, odnosno 25 godina pre nego što je roman objavljen. "Tajvan njuz" ukazuje na to da je u ranijim izdanjima knjige virus drugačije nazivan, pa je umesto Vuhan-400, virus koji je navodno razvila kineska vlada, nosio naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih naučnika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promenjeno, ali se ne zna kada tačno, a verovatno je da se to dogodilo devedesetih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: