- Vesti -

Osam meseci živeli sami: Kakva sudbina čeka mališane iz Novog Kozjaka? VIDEO

Priča o šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara potresla je Srbiju. Osam meseci živeli su sami u uslovima nedostojnim za život.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Sada su privremeno smešteni u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. Protiv direktora i saradnika Centra za socijalni rad Alibunar biće podnete krivične prijave jer nisu radili svoj posao, ugrozili su život, bezbednost i zdravlje dece.

A kakva sudbina čeka mališane? Hoće li braću i sestre razdvojiti i smestiti u hraniteljske porodice iako su osam meseci gladovali samo da bi bili zajedno i brinuli jedni o drugima?

Zašto nadležni reaguju tek kada ovakva sramota izađe u medijima?

O tome su u Jutru Prve televizije razgovarali novinarka RTS-a Sunčica Maksimović, koja je i objavila priču o deci iz okoline Alibunara, psiholog Radmila Vulić Bojović, kao i direktor Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović" Mirko Jankelić.

"Deca su smeštena kod nas, osećaju se dobro i već nekoliko dana radimo na njihovoj adaptaciji i integraciji. Upoznaćemo ih sa ostalom decom iz Dečjeg sela, šetaćemo u parku, vozićemo rolere, a planiramo i odlazak u bioskop, kao i u Novi Sad", rekao je direktor Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović" Mirko Jankelić.

O teškoj životnoj priči šestoro dece i njihovoj porodičnoj situaciji saznalo se zahvaljujući građaninu iz Kozjaka koji se javio redakciji RTS-a. On je povremeno pomagao ovoj deci, koliko je mogao, obavestio je i Centar za socijalni rad, koji nije reagovao, a onda se obratio i RTS-u.

"Nisam verovala da je ovako nešto moguće. Da šestoro dece osam meseci živi u strašnim uslovima", rekla je novinarka RTS-a Sunčica Maksimović.

"Šok je kada vidite i shvatite da postoje ljudi koji žive na ovakav način. Nažalost, primer ovakve porodice nije usamljen", istakla je psiholog Radmila Vulić Bojović.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku Prve televizije:

strana 1 od 120 idi na stranu