Gotovo je sa kraljevskim dužnostima: Od 31. marta Hari i Megan gube sva prava

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan zvanično će prestati da deluju kao viši članovi britanske kraljevske porodice 31. marta, saopšteno je iz kancelarije para.

Život

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.02.2020.

09:55

Gotovo je sa kraljevskim dužnostima: Od 31. marta Hari i Megan gube sva prava
Foto: Getty/Chris Jackson

Oni više neće sprovoditi dužnosti u ime britanske kraljice, ali taj aranžman će biti preispitan posle 12 meseci.

Hari i Megan su izazvali šok kada su u januaru objavili da žele da se povuku iz kraljevskih dužnosti i da rade na tome da postanu finansijski nezavisni. U međuvremenu je napravljen dogovor sa kraljicom o njihovoj novoj ulozi. Hari i Megan više neće koristiti nazive njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo, ali će ih zadržati, ostavljajući mogućnost da možda promene mišljenje i vrate se kasnije.

Par koji je na dan venčanja dobio zvanje vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će, kako je rekao njihov portparol, deliti vreme između Severne Amerike i Velike Britanije, i dolaziće "redovno" u Britaniju, gde su zadržali dom blizu dvorca Vindzor, prenosi BBC.

Oni će se vratiti u Veliku Britaniju da prisustvuju nekim zakazanim događajima krajem ovog meseca. Učestvovaće u šest događaja u Velikoj Britaniji u februaru i martu, uključujući službu za Dan Komonvelta, 9. marta. Očekuje se da će Hari prisustvovati londonskom maratonu u aprilu u svojstvu pokrovitelja, a par će takođe prisustvovati Inviktus igrama u Holandiji u maju.
Foto: Getty/WPA Pool
Fondacija Hari i Megan je registrovala robnu marku "Saseks rojal" koju koristi na veb-sajtu i društvenim mrežama od juna prošle godine.

Bakingemska palata preispituje njihovu upotrebu naziva "Saseks rojal" posle njihovog povlačenja iz obavljanja kraljevskih dužnosti. U toku su razgovori među zvaničnicima na tu temu i odluka će biti objavljena istovremeno kada i lansiranje njihove nove neprofitne organizacije.

Oni više neće predstavljati kraljicu, od 1. aprila biće predstavljeni preko njihove britanske fondacije, rekao je portparol.

Hari će zadržati vojno zvanje major, poručnik komandant i vođa eskardile, ali njegova počasna vojna zvanja biće suspendovana. Ta zvanja neće biti popunjena tokom dvanaestomesečnog perioda.

Dalji detalji o njihovoj novoj dobrotvornoj organizaciji će kasnije biti objavljeni, ali portparol je rekao da će stvari za koje se zalažu ostati nepromenjene, uključujući Komonvelt, zajednicu, jačanje položaja mladih i mentalno zdravlje.

Harijevi prioriteti takođe uključuju dobrobiti muškaraca i žena u vojnoj službi, a Megan će se takođe usredsrediti na osnaživanje položaja žena, rodnu jednakost i obrazovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: