- Vesti -

Kraljica im je ipak stala na put: Hari i Megan se odriču kraljevskog brenda

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Hari i Megan, moraće da se odreknu i "kraljevskog brenda" nakon što su odlučili da se povuku sa dvora i finansijski se osamostale.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Anwar Hussein
Foto: Getty/Anwar Hussein

Posle dugotrajnih i složenih razgovora, veruje se da su se britanska kraljica i istaknuti zvaničnici usaglasili da "više nije održivo" da par koristi pridev "kraljevski u svom brendiranju", piše Dejli mejjl.

Hari i Megan su, kako se napominje, potrošili desetine hiljada funti na novi sajt "Saseks rojal" da bi upotpunili svoju izuzetno popularnu Instagram stranicu.

Nameravaju i da registruju "Saseks rojal" kao zaštitni znak u različite svrhe i aktivnosti, uključujući odevne predmete, čestitke, knjige i materijal za nastavu.

Preduzeli su i korake sa ciljem osnivanja nove humanitarne organizacije "Saseks rojal - Fondacija vojvode i vojvotkinje od Saseksa", a Dejli mejl navodi da je sada jasno da će morati da ga preimenuju.

Ovu odluku su Hari i Megan navodno prihvatili, u skladu sa svojim novim poslovima, da neće moći da koriste kraljevske titule kao što su se nadali.

Ovakav razvoj događaja predstavlja veliki udarac za Harija i Megan koji sada moraju sve da preregistruju, počevši od sajta do humanitarne organizacije.

Foto: Getty/Anwar Hussein
Foto: Getty/Anwar Hussein

Princ Hari je prošlog meseca, u prvom obraćanju nakon što je Bakingemska palata objavila da će se on i njegova supruga Megan odreći titula i neće predstavljati kraljicu kao članovi kraljevske porodice, rekao da tu odluku nisu olako doneli i da su o tome mesecima razgovarali.

"Nadali smo se da ćemo posle ove odluke moći da nastavimo da služimo kraljici i zajednici i da ću obavljati svoje vojničke dužnosti, ali sve to bez korišćenja finansijskih sredstava", rekao je tada Hari dodavši da to, na žalost, nije bilo moguće.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da odstupaju sa pozicija koje uživaju članovi kraljevske porodice, što je kraljica Elizabeta druga prihvatila.

Oni više neće moći da koriste titulu "kraljevsko visočanstvo", a izgubili su i pravo na korištenje javnih sredstava koja su trošena za kraljevske dužnosti tako da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa vratiti poreskim obveznicima 2,4 miliona funti utrošenih za obnovu njihovog doma.

strana 1 od 120 idi na stranu