Tela pokojnika biće đubrivo: Ekološke sahrane kao dug Zemlji

Amerikanka Katrina Spejd osmislila je ekološki proces sahranjivanja tako što tela preminulih pretvara u đubrivo koje porodice kasnije mogu da pospu oko biljki i drveća.

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

15:45

Tela pokojnika biće đubrivo: Ekološke sahrane kao dug Zemlji
Foto: depositphoto/Buurserstraat38

Proces se, kako piše BBC, svodi na polaganje tela u zatvorenu kapsulu sa piljevinom, lucernom i slamom. Telo se pritom polako okreće kako bi se mikrobima omogućilo da ga razlože. Posle 30 dana, ostaci se predaju porodici koja može da ih pospe oko biljki ili drveća.

Spejd tvrdi da prirodna organska razgradnja tela sprečava emitovanje 1,4 tone ugljenika u atmosferu pri procesu kremacije, prenosi N1. A, uverena je da postoji slična ušteda u poređenju sa tradicionalnim sahranama kada se u obzir uzmu prevoz pokojnika i proizvodnja kovčega.

"Kada umrem, zar ne bi trebalo da ovoj planeti koja me je štitila i podržavala celog života, vratim ono što je ostalo od mene. To je tako logično, a i lepo", kaže Spejd.

Sahranjivanje ljudi pretvaranjem posmrtnih ostataka u đubrivo trebalo bi da počne od februara naredne godine, u američkoj saveznoj državi Vašington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: