“Duša mi je puna, Kalemegdan bez Pobednika je pust i prazan”

Bronzana statua beogradskog Pobednika postavljena je na svoj postament, koji je takođe obnovljen, ostavljen pomalo „nakrivo“ kao što je bio i do sada.

Život

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

17:51

“Duša mi je puna, Kalemegdan bez Pobednika je pust i prazan”
Foto: B92/S.J.

„Odlučili smo da se stub neće ispravljati zato što bi ispravljanje moglo da prouzrokuje nova oštećenja u samoj konstrukciji, moglo bi da dođe do pojave pukotina. Dakle, ispravljanje nije ni bilo planirano ovim projektom“, rekla je za B92 Nevenka Kuzmanović, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Proces spuštanja na postolje trajao je gotovo sat vremena. Onda se zaustavio možda na metar iznad postolja i tu ostao pola sata. Kada je svima popustila pažnja, potpuno nezapaženo, Pobednik je bio na postamentu.

Uz pomoć kran-dizalice, dvadesetak radnika na skelama koje se nalaze oko stuba, ovaj poduhvat je uspešno izveden uprkos kiši i vetru koji su ga povremeno ometali. Skele bi trebalo da budu sklonjene u naredne dve nedelje.
Foto: B92/S.J.
„Ovo je značajan moment za sve nas da je simbol Beograda ponovo vraćen. Pobednik zrači nekom energijom i simbolikom koju Beograd nosi“, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Sa jedne strane, on nadgleda šta radimo, a sa druge strane šalje poruku Beograda koji gleda u svetlu budućnost“, dodao je on.

U šatoru koji je postavljen kako bi se novinari sakrili od padavina i neometano obavljali posao, blatnjavih cipela, našli su se i mediji iz regiona.

Za B92 govorila je Ljiljana Crnić, dopisnik „Hrvatske riječi“, koja živi u Beogradu.

Kaže da joj je duša puna jer je Kalemegdan bez ovog spomenika bio pust i prazan i da joj je velika čast što je danas tu.

Iako mokri i promrzli, svi prisutni su zabeležili snimke i fotografije koje će zasigurno ostati upamćene u istoriji Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: