- Vesti -

Sveti Trifun vs Dan zaljubljenih: U gradu u Srbiji slavi se čak tri dana

Dok će pojedini pravoslavni vernici danas proslavljati slavu Sveti Trifun, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, drugi će slaviti Dan zaljubljenih. Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro - godina će biti sušna i nerodna.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: TarasMalyarevich/Depositphotos
Ilustracija/Foto: TarasMalyarevich/Depositphotos

Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili pobožni i svoju pobožnost su i na svog sina preneli.

Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama lečio.

Priča se da je, između ostalih, iscelio i Gordu, kćer rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duševne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izlečiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromasima.

Kada je na rimski presto došao car Dekije, Sveti Trifun je mnogo postradao, ali je sva ta mučenja rado podnosio govoreći: "O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam u ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!" . . Mučitelji su ga osudili i 250. godine ubili.

Tri dana slavlja

Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja, nadajući se njegovoj zaštiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne štete u tim krajevima, gde je ovčarstvo važna privredna delatnost.

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.

Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i "zaklinanije svjatago mučenika Trifuna".

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati.

Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: "Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere". Sečka je, opet rekla: "Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi' ga s druge strane smrzla" - toliko u februaru može biti hladno, piše Mondo, prenosi Prva.rs. Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Narod još kaže: "Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope."

Svetog Trifuna slave gostioničari.

Na današnji dan u svetu se obeležava Sveti Valentin, koji se slavi kao Dan zaljubljenih.

Do pre dve decenije niko ga u Srbiji nije proslavljao, a kada smo počeli, utrkivali smo se ko će lepši poklon da kupi ili dobije, organizovane su žurke i večere u čast Dana zaljubljenih, kao i romantična putovanja. Međutim, navika i euforija za ovim praznikom polako blede i sve je više onih koji se pozivaju na poreklo Svetog Valentina.

Šta o proslavi Dana zaljubljenih kažu psiholozi, pročitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu