- Vesti -

Povratak Pobednika: Konačno spušten spomenik; "Gleda u budućnost" FOTO

Posle nešto više od pet meseci Pobednik se vraća na postament na platou Gornjeg grada i opet će ovaj simbol Beograda krasiti Kalemegdan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, Rade Prelić
Foto: Tanjug, Rade Prelić

Oko javnosti budno je pratilo skidanje spomenika i njegovu rekonstrukciju, a nisu izostali ni brojni komentari na njegov "nov" izgled prethodnih meseci. Najčešći su bili oni da mu je izmenjen "lični opis". Građani su baš zato, juče od 10 do 16 sati imali priliku da budu "oči u oči" sa Pobednikom i uvere se koliko je i da li je na njemu bilo promena.

Za vraćanje Pobednika i ovog puta, kao i kada je skinut sa postolja, angažovana je kran dizalica. Spomenik je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu proveo 125 dana. Gotovo sat vremena trajala je operacija prebacivanja skulpture na postament specijalnom dizalicom.

"Posle toliko godina, renoviran, obnovljen spomenik Pobednika se vraća na plato i na postament. Stvarno je divan i simbol Beograda, svojom lepotom i gracioznošću, kada čovek ovako blizu spomenika prođe, kada ga pogleda zrači tom nekom energijom i simbolikom, koju Beograd nosi. Sigurno da je za svakog Beograđanina važan ovaj simbol i iskreno se nadam da će posle ovog renoviranja narednih 100 godina i dalje biti i gledati prema Beogradu i Beograđanima. On sa jedne strane dostojanstveno nadgleda sve ono što radimo, a sa druge strane šalje i tu poruku Beograda koji gleda u bolju budućnost", rekao je okupljenim novinarima gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Sa Pobednikom na "ti" još samo dva sata: Kad se simbol voli ni tetovaža nije strana? VIDEO

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Sve je proteklo onako kako smo i planirali. Nismo imali neke velike prepreke u radu, nije bilo mnogo nekih nepredviđenih okolnosti, tako da su svi segmenti radova izvršeni u planiranom roku, pa tako i ovaj sam termin vraćanja skulpture je onako kako smo i planirali u tom vremenu", rekla je arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Nevenka Novaković, te za B92 dodala:

"I dalje imamo tremu i bićemo u potpunosti sigurni da je sve kako treba onog momenta kada spomenik bude na postamentu".

Istakla je da je bila velika čast i odgovornost raditi na projektu rekonstrukcije Pobednika.

Pobednika čuva obezbeđenje: Vraća se na postament, gde je potpuno bezbedan FOTO

Foto: B92
Foto: B92

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli drugoga septembra 2019. godine.

Bronzana skulptura je demontirana 10. oktobra 2019. godine i odneta u atelje vajara Zorana Кuzmanovića, gde su preduzeti kompleksni radovi na restauraciji. U međuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu. Кrajnji rok za završetak svih radova je početak marta 2020. godine.

Foto: B92
Foto: B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu