Pronađeni fosili kornjače veličine automobila: Živele su pre oko 13 miliona godina FOTO

Fosili kornjače veličine automobila pronađeni su u severnom delu Latinske Amerike.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 13.02.2020.

10:10

Default images

Veruje se da je kornjača naučnog imena stupendemys geographicus živela na tom području pre 7 do 13 miliona godina.

Fosili su pronađeni u pustinji Tatakoa u Kolumbiji i regiji Urmako u Venecueli.

Prvi fosili ove kornjače pronađeni su sedamdesetih godina, ali su životinje duge četiri metra i dalje misterija za naučnike.

Ove životinje veličine i težine salonskog automobila naseljavale su ogromne močvarne oblasti širom Južne Amerike, pre nego što su formirane reke Amazon i Orinoko. Mužjaci su imali izdužen prednji deo oklopa, u obliku rogova, a duboki ožiljci na fosilima upućuju na to da su ih koristili kao koplja u borbi sa protivnicima.

Naučnici kažu da su pronašli oklop dug tri metra i donju vilicu, što im je dalo više podataka o ishrani kornjača.

Oni veruju da su džinovske kornjače živele na dnu jezera i reka, zajedno sa džinovskim krokodilima, i hranile se različitim malim životinjama, biljkama, voćem i semenjem.

Njihova veličina bila je ključna u odbrani od ostalih predatora, a naučnici su pronašli jedan fosil u kojem je bio zaboden zub krokodila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: