Prenaseljeni, siromašni, ali rađaju decu: Beba se rodi na svakih 17,9 sekundi

Egipat je u utorak prešao simboličan prag od 100 miliona stanovnika, a uz demografski rast pogoršali su se ekonomski i socijalni problemi.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.02.2020.

12:30

Prenaseljeni, siromašni, ali rađaju decu: Beba se rodi na svakih 17,9 sekundi
Foto: depositphoto/begemot

Prema podacima Egipatske statističke agencije (CAPMAS), gotovo svaki treći Egipćanin živi ispod praga siromaštva. Stopa nataliteta je u toj zemlji u poslednjih 30 godina eksplodirala, a prosečno se godišnje rodi milion i po beba.

Prema podacima CAPMAS, koje prenosi Seebiz, u Egiptu se jedno dete rađa prosečno svakih 17,9 sekundi. Poslednjih godina vlast je pokrenula kampanje senzibilizacije javnosti, poput "Dvoje dece je dovoljno", ali bez rezultata.

Previsoku stopu nataliteta predsednik Abdel Fatah al Sisi proglasio je 2017. jednom od dve glavne pretnje za njegovu zemlju, uz terorizam.

Zvaničnici su nedavno opet upozorili da je prenaseljenost najveći izazov države, koji zadire u državnu bezbednost. Stanovništvo Egipta je mlado i siromašno, koncentrisano na malom delu teritorije koji zavisi od reke Nil.

Više od od 60 odsto građana su mlađi od 30 godina. Nakon devalvacije nacionalne valute gomilaju se ekonomske poteškoće, a inflacija je drastično smanjila kupovnu moć.

Pre 30 godina, 1990. godine, Egipćana je bilo "samo" 57 miliona, gotovo koliko i stanovnika Francuske u to doba.

U inostranstvu živi deset miliona Egipćana. Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, Egipat će, ukoliko se ne uspostavi efikasna politika, 2030. godine imati 120 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: