Internet trolovi ponovo napadaju, "pijaca strave" nema veze sa Kinom

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, po svemu sudeći, nalayi se na pijaci u kineskom gradu Vuhanu. Nedavno su internetom prostrujali snimci koji, navodno, pokazuju dramatične snimke sa ove pijace. Ipak, ovi snimci su lažni.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2020.

11:50

Internet trolovi ponovo napadaju,
Ilustracija: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Često, kada se ovakvi globalni fenomeni poput pojave novog opasnog virusa dogode, još jedan virus uporedo sa njim krene da se ubrzano širi - virus dezinformacija i lažnih vesti.

Tako je i video snimak sa za koji se tvrdilo da potiče baš sa pijace u Vuhanu a na kom se vidi meso najrazličitijih životinja (ptica, zečeva, pacova, lisica, šišmiševa, zmija i drugih reptila, magaraca, kamila, pa čak i majmuna) privukao ogromnu pažnju kako javnosti, tako i brojnih domaćih i svetskih medija.

Ipak, istina je potpuno drugačija.

Snimak je star nekoliko godina i potiče iz indonežanskog Langovana. Iako je ono što se na njemu može videti i dalje potresno, važno je reči da nema nikakve veze sa aktuelnom situacijom i koronavirusom.

Kako su za B92 naveli u Ambasadi Kine u Srbiji, "taj neistinit snimak ne predstavlja činjenice i navodi građane Srbije na pogrešan zaključak, a vređa osećanja kineskog naroda, što je proizvelo veoma negativan uticaj".

"Trenutno se u Kini ceo narod bori protiv novog koronavirusa. To je važno ne samo za zdravlje kineskog naroda, nego i za zdravlje drugih naroda sveta. Kineski narod je u toj borbi dobio pohvalu i podršku od Svetske zdravstvene organizacije i drugih zemlja i naroda, uključujući i Srbiju", dodaju iz Ambasade Kine za B92.

I redakcija B92 izvinjava se zbog prenošenja spornog snimka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: