- Vesti -

Mozak preminulog komičara na ispitivanju: Želeo da pomogne u borbi protiv bolesti

Poslednja odluka čuvenog komičara iz serije Monti Pajton bila je veoma više nego humana. Teri Džons, koji je preminuo prošle nedelje, svoj mozak je donirao Istitutu za neurologiju Univerziteta u Londonu, kako bi mogla da se istražuje bolest od koje je i sam bolovao.

Izvor: B92
Podeli
Foto:gettyimages/Dave J Hogan
Foto:gettyimages/Dave J Hogan

Džonsova porodica je potvrdila da je to zaista bila Džonsova odluka. Oni su rekli da se glumac od 2015. godine borio s frontotemporalnom demencijom.

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", glumac je ovu odluku doneo nakon razgovora sa svojim doktorom i porodicom, a postupak donacije obavljen je ubrzo nakon njegove smrti.

Foto:gettyimages/ Dave J Hogan
Foto:gettyimages/ Dave J Hogan

"Količina informacija koje smo dobili proučavajući ljudski mozak je fenomenalna. Pomoću najnovije tehnologije sada možemo da učimo o onome što se događa u pojedinim ćelijama. Takođe, neka moždana tkiva se iz banke Londonskog univerzitetskog koledža šalju širom sveta kako bi ih proučavali i drugi istraživači", rekao je profesor Tomas Vorner, direktor banke.

Džons je prvi put počeo da pokazuje ​​simptome demencije 2014. godine kada nije mogao da se seti svih tekstova Montija Pajtona, godinu dana nakon što mu je dijagnostikovana frontotemporalna demencija.

Foto:gettyimages/ Oli Scarff
Foto:gettyimages/ Oli Scarff

U razgovoru za Gardijan 2017. godine njegov kolega i blizak prijatelj Majkl Pejlin prisetio se kako je pisac, reditelj i komičar reagovao na svoju bolest.

"Ono što me je pogodilo je kako je Teri reagovao na dijagnozu. Zaustavljao je ljude na ulici i govorio im kako ima demenciju, govoreći 'Moj prednji deo mozga ne funkcioniše kako treba'. Tačno je znao šta mu se dešava i želeo je to da podeli sa svima, jer je Teri prosto bio takav", rekao je Pejlin, prenosi "Klix".

strana 1 od 119 idi na stranu