Sinonim je nacističkih zločina, a u Austriji je dugo bio tabu-tema

Preživeli iz logora smrti Aušvic-Birkenau okupili su se danas na komemoraciji povodom 75. godišnjice oslobađanja tog nacističkog koncentracionog logora koji u svetu važi kao simbol Holokausta, a u Austriji je dugo godina bio tabu-tema.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

17:00

Sinonim je nacističkih zločina, a u Austriji je dugo bio tabu-tema
Foto: Getty/Keystone

U Austriji nisu želeli da govore o zločincima, već su pričali, samo o žrtvama iz Austrije, te se decenijama Austrija u memorijalnom centru tog nekadašnjeg logora predstavljala kao "prva žrtva nacizma".

Istoričari i dan-danas tvrde da nedostaje fokusirano istraživanje o Aušvicu, to jest još je nejasno koliko je uopšte Austrijanaca ubijeno u tom logoru.

Prema "knjigama smrti" ubijeno je nešto više od 1.000 Austrijanaca, ali je poznato da je većina žrtava odmah po dopremanju direktno smeštana u gasnu komoru, bez upisivanja imena.

Procene govore o više od 11.000 Austrijanaca, što je jedna šesnaestina svih austrijskih žrtava Holokausta. Inače, ogromna većina žrtava iz Austrije bili su Jevreji, kao i Romi, a veoma mali broj Austrijanaca bili su u tom logoru iz političkih razloga.

Nakon završetka Drugog svetskog rata Aušvic je bila tabu-tema u Austriji, zemlji u kojoj je rođen Adolf Hitler, koji je pokrenuo "mašineriju smrti".

Do pedesetih Aušvic u austrijskoj javnosti nije tematizovan kao mesto patnje političkih protivnika nacizma i otpora, pošto su Jevreji inače, kao najveća grupa žrtava, smatrani kao "žrtve političkog progona".
Foto: Getty/Three Lions
Tek početkom šezdesetih, posle suđenja protiv Adolfa Ajhmana u Jerusalimu, Aušvic je u austrijskoj javnosti postao tema, a ubrzo i sinonim nacističkih zločina. Prvi austrijski političar koji je posetio Aušvic bio je vicekancelar Bruno Piterman 1962. godine.

U memorijalnom centru, u kojem je svaka zemlja iz koje potiču žrtve mogla da postavi nacionalnu izložbu, dugo je trajalo dok Austrija nije to učinila.

Tek 1978. na 40. godišnjicu "Anšlusa", u "Bloku 17" državnog muzeja Aušvic-Birkenau je otvoreno austrijsko mesto sećanja.

U okviru te izložbe, koja je decenijama ostala nepromenjena, Austrija se prikazala kao "prva žrtva nacizma".

Na jednoj velikoj fotografiji na ulazu videla se vojnička čizma nad crveno-belo-crvenom kartom Austrije.

I pored brojnih kritika, tek je 2005. na 60. godišnjicu oslobađanja Aušvica promenjena fotografija na ulazu austrijskog mesta sećanja. Kao prelazno rešenje postavljen je baner sa tekstom "Ovo shvatanje istorije nije u saglasnosti sa današnjom Austrijom".

Pre sedam godina sklonjena je stara postavka i raspisan konkurs za novu izložbu, a od septembra prošle godine sprovodi se sveobuhvatna sanacija "Bloka 17", pa s otvaranjem nove izložbe može da se računa tek sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: