Prisustvo ugljen-dioksida u atmosferi obara rekorde: Nećemo moći da dišemo

Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi ove godine zabeležiće jedan od najvećih godišnjih porasta od početka merenja 1958. godine, delimično i zbog australijskih požara, pokazalo je istraživanje britanske meteorološke službe.

Život

Izvor: B92, nedeljnik.rs

Nedelja, 26.01.2020.

15:00

Prisustvo ugljen-dioksida u atmosferi obara rekorde: Nećemo moći da dišemo
Foto: depositphoto/Editorial

Očekuje se da će koncentracija ugljen-dioksida premašiti 417 čestica na milion (ppm) tokom aprila, a godišnji prosek mogao bi da se kreće oko 414 ppm, što je skoro 3 ppm iznad prošlogodišnjeg proseka.

Pokretači dugoročnog porasta emisija CO2 u atmosferi su ljudi, a ugljen-dioksid glavni je krivac za klimatske promene.

Takođe, vremenski obrasci povezani s promenama temeprature Tihog okeana utiču na apsorpciju CO2 u ekosistemima na kopnu.

U godinama kada je tropski pojas Tihog okeana topliji, mnoge regije postaju toplije i suvlje, što ograničava sposobnost biljaka da rastu i apsorbuju CO2, što povećava rizike od požara.

Sve zajedno, to je doprinelo nedavnom vrelom i suvom vremenu u Australiji, što igra ključnu ulogu u razmerama požara.

Neuobičajeno duga sezona požara dovela je do toga da je površina kontinenta koja je izgorela veličine Nemačke.

Očekuje se da će uticaj vremenskih obrazaca na ekosisteme podstaći dodatni porast koncentracije ugljen-dioksida za 10 odsto u ovoj godini, a emisije koje su rezultat požara doprinose tom povećanju s jednom petinom, navode britanski meteorolozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: