"Smak sveta" još bliži: Sat apokalipse pomeren za 20 sekundi unapred

Sat apokalipse, koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, pomeren je za 20 sekundi unapred. Sada je na 100 sekundi do ponoći, saopštila je grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

Život

Izvor: Beta

Petak, 24.01.2020.

15:21

Foto: Depositphotos, konradbak

Naučnici upozoravaju na klimatske promene i širenje nuklearnog oružja.

"Od sada sekundama označavamo vreme koje svet deli od katastrofe, ne više satima ili minutima", izjavila je Rejčel Bronson, predsednica i generalna direktorka Biltena nuklearnih naučnika (BSA).

Sat je prošle godine bio na 120 sekundi do ponoći, a kazaljka je sada pomerena za 20 sekundi bliže. Grupa stručnjaka, među kojima 13 dobitnika Nobelove nagrade, svake godine podešava vreme na satu.

Oni strahuju od poništenja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, kao i od ishoda pregovora o nuklearnom programu Severne Koreje.

Eksperti su izrazili razočaranje što nijedan od velikih samita posvećen borbi protiv klimatskih promena nije naveo najveće zemlje zagađivače da preduzmu neophodne mere u ograničavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Osvrnuli su se i na kampanje dezinformacija i nastanak oružja na osnovu veštačke inteligencije, kao što su bespilotne letelice koje mogu da ubijaju bez ljudskog nadzora.

"Pozivamo svetske lidere da čovečanstvo udalje od ponora. Vreme je da se okupimo i delujemo", rekla je naučnica Meri Robinson.

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je nastao ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu. Ponoć predstavlja smak sveta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: