Zoološki vrt iz noćne more: Umiru životinje, zaposleni ne znaju šta će

Jedan od pet izgladnelih lavova koji su držani u prljavim kavezima u zoološkom vrtu u Sudanu umro je juče dok je kampanja za spas preostale četiri životinje u zamahu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

15:00

Zoološki vrt iz noćne more: Umiru životinje, zaposleni ne znaju šta će
Foto: EPA/MORWAN ALI

Upozoravamo da u nastavku teksta slede fotografije koje su za mnoge uzmemirujuće.

Lavica je primala infuziju nekoliko dana u parku Al-Kureši koji se nalazi u blizini glavnog grada zemlje Kartumu, ali je preminula u ponedeljak. Brigadir Esameldin Hajar rekao je da ove životinje pate sedmicama bez hrane i lekova nakon povećanja cena u celoj zemlji zbog nedostatka deviza te da su izgubili skoro dve trećine svoje telesne težine.

Kampanja pod nazivom #SudanAnimalRescue poziva da se pothranjeni i bolesni lavovi oduzmu ovom zoološkom parku.

"Jedan od dva bolesna lava uginuo je danas. Lekari su kazali da su im dali lekove nakon čega su ih nahranili. Jedan se oporavio, ali je drugi uginuo. Sada utvrđujemo uzrok", rekao je Hajar, prenosi AFP.
Foto: EPA/MORWAN ALI
Lavovi su nahranjeni nakon što su zaposleni centra kupili hranu od svog novca iako su i sami u teškom stanju. Loše stanje parka kojim upravlja opšina Kartum, ali delom ga finansiraju privatni donatori, takođe utiče na njihovo zdravlje, prenosi Kliks.

"Bio sam potresen kada sam video ove lavove u parku. Njihove kosti su ispadale iz kože. Apelujem na zainteresovane ljude i institucije da im pomognu", napisao je Osman Salih na Fejsbuku i pokrenuo kampanju pod sloganom #Sudananimalrescue.

Službenici parka kazali su da se stanje lavova pogoršalo poslednjih sedmica, a da su neki izgubili dve trećine svoje težine.
Foto: EPA/MORWAN ALI
"Hrana nije uvek dostupna pa je kupujemo svojim novcem kako bismo ih hranili", rekao je Hajar, menadžer ovog zoo centra, za AFP, prenosi Dejli mejl.

U nedelju je veliki broj građana, volontera i novinara došao u centar kako bi video lavove nakon što su njihove fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedan od pet lavova je bio vezan konopcem, a tečnost su mu unosili pipetom dok se oporavljao od dehidracije, javio je dopisnik AFP-a.
Foto: EPA/MORWAN ALI
Komadi trulog mesa prekriveni muvama ležali su raštrkani u blizini kaveza. Zaposleni u ovom zoo-vrtu su rekli da lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Nije precizirano koliko divljih lavova ima još u Sudanu, ali nekoliko ih ima u Dinder parku na granici s Etiopijom. Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN), afrički lavovi su ugrožena vrsta, jer je njihova populacija pala za 43 odsto u periodu od 1993. do 2014. godine te ih samo oko 20.000 živih danas.
Foto: EPA/MORWAN ALI

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: