Na Mesecu napravljena fabrika za kiseonik: "Možemo da se fokusiramo na proizvodnju"

Novo postrojenje za kiseonik bazirano na Mesečevoj prašini trebalo bi da postavi temelje ljudske budućnosti na Mesecu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

12:53

Na Mesecu napravljena fabrika za kiseonik:
Foto: GettyImages, NASA/Handout

Evropska svemirska agencija (ESA) otvorila je postrojenje kao deo svojih planova za nastanjivanje na Mesecu u narednim godinama.

Ako ćemo već da živimo na Mesecu, trebalo bi da imamo i dovoljno kiseonika kako bismo mogli da pravimo sve što nam treba, uključujući i gorivo koje će nam pomoći da se dalje istražuje svemir?

ESA se naime, nada da bi novo postrojenje moglo da otkrije praktične načine upotrebe Mesečeve prašine poznate kao regolit, piše Independent.

"Ako budemo imali sopstveno postrojenje za kiseonik, to će nam omogućiti da se fokusiramo na proizvodnju. Merićemo ga masenim spektrometrom. Sposobnost za dobijanje kiseonika iz resursa koji se nalaze na Mesecu očigledno bi bila od velike koristi za buduće lunarne doseljenike, i za disanje i za lokalnu proizvodnju raketnog goriva", rekla je Bet Lomaks sa Univerziteta u Glazgovu.

Pre nego što se tehnologija iznese na površinu, biće joj potrebno podešavanje kako bi mogla da se koristi u oštrim uslovima koji vladaju na Mesecu.

Kiseonik je najzastupljeniji element u Mesečevoj prašini, a eksperimenti su pokazali da čini čak 45 odsto njene težine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: