Ovaj čudnovati sisar je na ivici izumiranja

Australijski čudnovati kljunaš na ivici je izumiranja, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta Novi Južni Vels.

Život

Izvor: N1, Hina

Ponedeljak, 20.01.2020.

19:00

Ovaj čudnovati sisar je na ivici izumiranja
Foto: Jaykayl/depositphotos

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisara jer, za razliku od ostalih, na svet ne donosi žive mlade, već polaže jaja. S obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, platipus mora biti dobro prilagođen velikim promenama temperatura tokom godišnjih doba.

Zajedno s još četiri vrste ježa (Tachiglossidae) čini jedinu živu vrstu podrazreda prasisara, te je endemska vrsta karakteristična za istočnu Australiju i Tasmaniju, a u južnoj Australiji, gde je ovaj sisar ranije živeo, sada je "praktički istrebljen", rekao je glavni autor studije, profesor Gilad Bino.

Njegov kolega i koautor studije, profesor Ričard Kingsford kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije čudnovatih kljunaša u Australiji, s obzirom na to da su presušile reke, njihovo prirodno stanište.

Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim delovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta, kao i klimatskim promenama.

"Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim dovele reke pune pepela i nedostatak kiseonika u područjima u kojima ovi sisari žive", kazao je Bino, dodajući da se što pre moraju preduzeti mere kako bi se sprečio nestanak ove endemske životinjske vrste.
Foto: ozflash/depositphotos
Studijom se predviđa da će, zavisno od toga kakva će suša nastupiti u idućih stotinu godina, ovaj sisar izumreti u oko 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutno živi.

Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji su rezultirali ekološkom katastrofom koja preti još nekim životinjskim vrstama. Među njima su koale i kratkorepi valabiji.

Poslednjih meseci naučnici, spasioci i grupe za zaštitu životinja upućuju pozive međunarodnoj zajednici da se angažuju na pomoći životinjama koje ginu zbog posledica suše i katastrofalnih požara koji su zahvatili Australiju.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) čudnovate kljunaše svrstalo je u kategoriju "gotovo ugroženih", što znači da je reč o vrstama kojima trenutno ne preti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Biological Conservation.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: