Nema više "njihovo visočanstvo": Hari i Megan ostaju bez titula i para FOTO

Princ Hari i Megan Markl gube titulu "njihovo visočanstvo" i novac iz javnih fondova za svoje dužnosti, saopštila je Bakingemska palata. Par više neće formalno predstavljati Kraljicu, koja poručuje da "podržava njihovu želju za samostalnim životom".

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2020.

09:05

Nema više
Foto: Getty/ WPA Pool

Hari i Megan će izgubiti titule "Njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo" i više neće imati pravo da koriste novac iz fondova koje puni narod, poreski obveznici, navodi se u saopštenju kojim se nazire kraj Megzit sage i smirivanje bure koju je par izazvao objavom da želi da se povuče iz svih kraljevskih dužnosti.

Prema novom sporazumu, oni će nastaviti da nose titulu "Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa", a Hariju i dalje ostaje titula "princa".

Hari i Megan su poručili da će vratiti 2,4 miliona funti, koliko su uložili u renoviranje kuće u Berkširu, koja ostaje njihov dom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Par više neće formalno predstavljati kraljicu i Kraljevstvo. Bakingemska palata objavila je da će primena novih pravila početi od proleća ove godine.

U saopštenju iz Bakingemske palate navodi se da će "Arči, Hari i Megan uvek biti voljeni članovi porodice".
Foto: Getty/Anwar Hussein
"Prepoznajem izazove koje su iskusili kao rezultat intenzivnog nadzora u poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za samostalnijim životom. Želim da im zahvalim na njihovom predanom radu u ovoj zemlji, Komonveltu i šire, a posebno sam ponosna na to što je Megan tako brzo postala član porodice", ističe se u saopštenju.

Kraljica poručuje da se cela porodica nada da će ovaj sporazum omogućiti paru da započnu da grade "srećan i miran novi život".

Njihovo novo prebivalište biće, kako je najavljeno, u Severnoj Americi.

Za sada ostaje nepoznato kako će biti regulisano pitanje imigracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: