U Dragačevu odložili sanke: Selo ima sopstvenu ski stazu FOTO

Dovitljivi Dragačevci još pre 35 godina dosetili su se da od strme padine naprave ski stazu i tu je celo selo naučilo da skija. Mališani su u stranu sklonili sanke i kliska i učenici lokalne škole sada su dobri skijaši.

Život

Izvor: RINA

Subota, 18.01.2020.

16:23

U Dragačevu odložili sanke: Selo ima sopstvenu ski stazu FOTO
Foto: RINA

"Sa šest godina naučila sam da skijam jer se staza nalazi na pet minuta od kuće, inače je pitanje da li bi sad to znala jer nisam imao priliku da idem u planinske centre. Ovde se vikendom i preko zimskog raspusta okupljaju sva deca iz sela i najbolje je druženje", kaže Anđela Davidović čiji roditelji su naučili da skijaju upravo na ovoj stazi.

Najmlađi skijaš u Kaoni ima četiri, a najstariji preko 70 godina. Na stazi dugoj samo 150 metara svakodnevno je na desetine skijaša.
"Deca se vrlo lako opuste na ovoj stazi, pa im nijedna druga ne predstavlja problem, posle je sve mnogo lakše", kaže Velibor Lazović, instruktor skijanja.

Skijaše do vrha vozi žičara koja je napravljena pre 30 godina, a sve je počelo kad je nastavnik fizičkog 1982. godine stigao u seosku školu i đake naučio osnovnim tehnikama skijanja.

"Ovo dragačevsko selo već 15 godina ima i ski klub, a naša deca mogu da stanu rame uz rame sa članovima mnogo većih klubova , a sve što znaju naučili su u svom selu", kaže Aco Majstorović iz Ski kluba “Jastrebar” u Kaoni.

Staza koja ovoj dragačevskoj deci itekako puno znači nalazi se na imanju Predraga Radovića koji je na taj način oživeo posede predaka, a omladini u brdovitom selu pružio nezaboravne trenutke i ulepšao detinjstvo.

Više fotografija ovog nesvakidašnjeg skijališta možete pogledati u nastavku:
Foto: RINA
Foto: RINA
Foto: RINA
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: