Greškom se venčao s muškarcem, mislio da je u pitanju žena

Jedan imam u Ugandi našao se na udaru kritika pošto se venčao s muškarcem za kog je mislio da je žena. Ovo ukazuje na izraženu netoleranciju u toj istočnoafričkoj zemlji, izjavio je aktivista za prava homoseksualaca Frenk Mugiša.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

15:44

Default images

Imam koji tvrdi da nije znao da je njegov partner muškarac suspendovan je, dok je njegov partner optužen za "neprirodan" prestup.

Mnogi građani Ugande ismevali su imama na društvenim mrežama, navodeći da je on homoseksualac koji ne govori istinu.

Aktivista Mugiša, lider grupe Seksualne manjine Ugande, ocenio je danas da taj slučaj dokazuje "koliko ima homofobije u zemlji".

"Imam je možda iskren kada kaže da nije znao. Građani Ugande bi trebalo da poštuju privatnost ljudi. Oni nisu nužno homoseksualci", rekao je Mugiša.

On je kazao da nije poznato da li je imamov partner transrodna osoba, zbog čega je njegova organizacija odlučila da ne objavi izjavu povodom tog slučaja.

Nekoliko dana posle venčanja imamov partner je uhapšen zbog navodne krađe televizora u oblasti Kajunga, gde je pre više nedelja održano njihovo venčanje. Lokalni list Dejli monitor javio je da je policajka prijavila osumnjičenog kao muškarca, posle pretresa.

List je naveo i izjavu muslimanskog sveštenika iz imamove džamije koji je rekao da je njegovom kolegi bilo potrebno savetovanje pošto je njegova žena "odbila da se skine kada su spavali".

Seks sa osobom istog pola kažnjiv je u Ugandi, a prethodnih godina ima zahteva da se za homoseksualce uvedu strože kazne, uključujući vešanje.

Oštar zakon protiv homoseksualaca usvojen je u Ugandi 2014. godine, ali je on oboren pred sudom, posle međunarodnog pritiska i pretnji obustavom pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: