Profesor iz Berana rešio matematički problem iz antičkog doba

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba (od 600. do 450. godine p. n. e).

Život

Izvor: Sputnik

Sreda, 15.01.2020.

14:30

Profesor iz Berana rešio matematički problem iz antičkog doba
Ilustracija/Foto: Elnur_/De positphotos

Rmuš je tom prilikom dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

"Profesor Rmuš je rad pod nazivom ’Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla‘ u celini objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rešenje jednog od tri grčka problema - kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga“, navodi se u saopštenju njegove ćerke Marine Rmuš, prenosi Sputnjik.

Tokom Međunarodne konferencije primenjene matematike i fizike, koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države sveta predstavilo radove, profesor Rmuš je objasnio primenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi, prenosi RTCG.

"U svom dokazu pošao je korak napred, pa je osim površine kvadrata i kruga objasnio i da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primer Keopsovu piramidu“, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: