"Dobili su to što su tražili, a kraljica je pokazala da je dobra baka"

Oči celog sveta bile su juče uperene u Veliku Britaniju. Sastanak zbog krizne situacije u kraljevskoj porodici kasnio je sat i dodatno intrigirao javnost.

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

11:38

Foto: Getty/WPA Pool / Pool

Odluka princa Harija i njegove supruge Megan Markl da žive finansijski nezavisno i bez dužnosti u kraljevskoj porodici neprijatno je iznenadila kraljicu Elizabetu II.

Ona je donela odluku da prihvati želje najmlađeg kraljevskog para, koji će morati da prođe period tranzicije. Ko je iz ovog slučaja izašao snažniji, da li će ta odluka biti nauk i drugim vladarima i da li je za neko vreme pisanje tabloida lišeno teme?

Kraljica saopštila odluku: Tranzitni "Megzit", više bi volela da nije tako

"Proces je otvoren. Princ Hari i njegova supruga su dobili ono što su tražili, jer je kraljica pristala da oni izađu iz kraljevskih obaveza, da dele život između Kanade i Velike Britanije. Svi dalji detalji bi trebalo da budu naknadno dogovoreni", rekao je Siniša Ljepojević, spoljnopolitički komentator.

Smatra da je na dobitku i sama kraljica jer je "u jednom retko viđenom emotivnom izlivu emocija pokazala britanskim građanima, svojim podanicima, da je ona jedna dobra baka koja potpuno razume i podržava svoje unuke".

"Ona jeste dovedena u velikolj meri pred svršen čin i ona ne krije svoje razočarenje i bes zbog načina na koji je objavljeno da princ Hari i njegova supruga žele da izađu iz kraljevske porodice", dodao je.

Istoričar Haris Dajča smatra da su posredi porodični problemi, ali da njih ne treba gledati kao da su izolovani.

Ne stišava se bura u kraljevskoj porodici: Od "Šta kog đavola oni izigravaju?" do "Ovo nije za mene"

"Engleska politika je dosta vulgarizovana, populisti su preuzeli diskurs i ako pogledate najveću opozicionu partiju, ona je doživela debakl kakav do sada nije... Onda kad pogledate šta se dešava sa Hari i Megan, to i nisu tako strašne vesti", poručio je Dajča.

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: