- Vesti -

Požari će postati normalna pojava: Ljudski faktor doprineo porastu temperature

Britanski naučnici saopštili su da su požari u Australiji samo proba onoga što će svet doživeti sa porastom temperatura.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Lisa Maree Williams
Foto: Getty/Lisa Maree Williams

Profesor Ričard Bets iz Centra Met ofis Hedli, smatra da je to samo deo uslova života koje će svet doživeti sa porastom prosečne temperature za tri stepena.

U analizi uticaja klimatskih promena, naučnici su zaključili da rizici od požara postoje u celom svetu, kao i da postoji veza između klimatskih promena i povećane učestalosti požara.

"To je primetno u mnogim regionima, uključujući zapad SAD i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Zagrevanje uzrokovano ljudskim faktorom povećava rizik od požara i u drugim regionima, poput Sibira i Australije", rekao je Metju Džons sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

Foto: Getty/Jenny Evans
Foto: Getty/Jenny Evans

U studiji se navodi i da će uticaj brojnih faktora na klimatske promene da se pogoršava sve dok svet ne preduzme nešto kako bi stabilizovao klimu, kao i da je potrebno da se smanji emisija ugljen-dioksida.

"Ukoliko to ne učinimo imaćemo sve gori uticaj, prema kome će nam ovo što se sada dešava u Australiji biti normalno", navodi se u studiji.

strana 1 od 119 idi na stranu