- Vesti -

Kraljica saopštila odluku: Tranzitni "Megzit", više bi volela da nije tako

Britanska kraljica Elizabeta Druga saopštila je danas da se saglasila sa željom princa Harija i njegove supruge Megan da vode nezavisniji život i da deo vremena provode u Kanadi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Chris Jackson
Getty Images/Chris Jackson

Odluka će pasti do čaja u pet: Kraljica će Hariju izneti ponudu koju ne može da odbije

Kraljica je u saopštenju navela da je današnji sastanak najviših članova kraljevske porodice na privatnom imanju Sandringem bio konstruktivan. Dodala je da je dogovoren prelazni period tokom kojeg će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

"Iako bismo više voleli da oni u potpunosti obavljaju dužnosti članova kraljevske porodice, poštujemo i razumemo njihovu želju da imaju nezavisniji život kao porodica", poručila je kraljica i dodala da Hari i Megan ostaju cenjeni članovi njene porodice.

Kraljica je napomenula da još ima pitanja koja treba rešiti, ali da želi da se time pozabavi u narednim danima.

Kraljica Elizabeta Druga (93) pozvala je svog unuka princa Harija na "krizni sastanak", kako bi razgovarali o budućim aranžmanima za njega i njegovu suprugu Megan, nakon iznenadne najave para da žele da se povuku iz kraljevskih dužnosti.

Sastanku na kraljičinom imanju Sandringam u Norfoku, na istoku Engleske, prisustvovali su i Harijev otac princ Čarls, naslednik prestola i Harijev stariji brat, princ Vilijam.

To je prvi put da se stariji članovi kraljevske porodice lično sastanu da razgovaraju o novonastalim okolnostima.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa u sredu su iznenadili ostatak kraljevske porodice objavivši da žele "novi radni model" koji će im omogućiti da provedu više vremena u Severnoj Americi i da budu finansijski nezavisni.

Hari i Megan, koji su napisali da duboko veruju u ulogu monarhije i da je njihova podrška kraljici "nepokolebljiva", žele i da nastave sa svojim kraljevskim dužnostima.

Kako se navodi, mogli bi se dobrovoljno odreći svoje titule "kraljevsko visočanstvo" i zadržati kurtoazne titule vojvode i vojvotkinje.

Hari i Megan su se odrekli svojih prihoda od novca poreskih obveznika, za koji kažu da je pet odsto njihovih sredstava, dok čak 95 odsto njihovog godišnjeg prihoda dolazi od privatnog imanja princa od Velsa - Čarlsa.

strana 1 od 119 idi na stranu