- Vesti -

Kraljevska porodica razočarana Harijem i Megan: Ne znaju šta da rade FOTO

Bakingamska palata pokušava da razradi plan za princa Harija i njegovu suprugu Megan, američku državljanku, nakon njihove šokantne najave da će se povući iz obavljanja dužnosti koje im pripadaju kao članovima kraljevske porodice i da će provoditi veći deo svog vremena u Severnoj Americi.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/ Anwar Hussein
Foto: Getty/ Anwar Hussein

Par je u sredu iznenadio kraljicu Elizabetu Drugu i ostale članove kraljevske kuće kada su saopštili da žele da vode samostalniji život, koji se nadaju da će moći sami da finansiraju.

Jedan izvor je taj potez opisao kao razočaravajuć i štetan po porodicu, javlja Rojters.

Ni kraljica Elizabeta, koja je svoj život posvetila javnoj dužnosti od kada je nasledila oca 1952. godine, ni princ Čarls, Harijev otac i naslednik prestola, nisu konsultovani u vezi sa saopštenjem, objavljenim na Instagramu.

"Odlučili smo se da ove godine napravimo prelaz u stvaranju nove progresivne uloge u ovoj instituciji“, navodi se u saopštenju.

"Nameravamo da se povučemo kao 'stariji' članovi Kraljevske porodice i radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, saopštili su princ Hari i njegova supruga.

Hari i Megan, formalno vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, naveli su da su razmišljali mesecima i da će podeliti vreme između Britanije i Severne Amerike, kako bi sebi i svojoj bebi omogućili prostor koji im je potreban.

Bakingemska palata tvrdi da je bilo samo preliminarnih razgovora o budućnosti para. Ali drugi kraljevski izvor rekao je da su kraljica, Čarls i Harijev stariji brat princ Vilijam naložili visokim zvaničnicima da, zajedno sa vladom, rade na tome da pomognu paru da pronađe "izvodljiva rešenja“, po mogućnosti u roku od nekoliko dana, a ne nedelja.

Foto: Getty/Karwai Tang
Foto: Getty/Karwai Tang

Nije baš najjasnije kako će Hari (35), koji je šesti u redu za tron, i Megan (38), postati "poluplemstvo" i ko će plaćati za njihov transatlantski način života, navodi Rojters.

Nijedan stariji član kraljevske porodice nije javno objavio komentar o toj odluci, ali britanski tabloidi pišu da su Čarls i Vilijam bili besni.

Hari je dugo ljut na tretman koji su on i njegova supruga dobili od tabloida, a u najavi je rekao da će smanjiti pristup medijima njihovim aktivnostima.

Kraljevski komentatori povukli su paralelu sa abdikacijom kralja Edvarda VIII, koji se 1936. godine odrekao prestola da bi se oženio s Volis Simpson - poput Megan, razvedene Amerikanke - i živeo svoj život u Francuskoj.

Megan, koja je glumila u TV seriji "Dva lica pravde", mogla bi da se vrati glumi u SAD, mada nije jasno kako bi Bakingamska palata gledala na to.

Hari i Megan su se venčali u maju 2018. godine na raskošnoj i veseloj ceremoniji u dvorcu Vindzor, što je tada delovalo kao znak modernizacije monarhije.

Novine su kritikovale Harija i Megan jer su koristili privatne mlazne automobile dok su promovisali zaštitu životne sredine i višemilionsko renoviranje kuća koje su finansirali poreski obveznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu