Kraljevska porodica razočarana Harijem i Megan: Ne znaju šta da rade FOTO

Bakingamska palata pokušava da razradi plan za princa Harija i njegovu suprugu Megan, američku državljanku, nakon njihove šokantne najave da će se povući iz obavljanja dužnosti koje im pripadaju kao članovima kraljevske porodice i da će provoditi veći deo svog vremena u Severnoj Americi.

Život

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

10:00

Kraljevska porodica razočarana Harijem i Megan: Ne znaju šta da rade FOTO
Foto: Getty/ Anwar Hussein

Par je u sredu iznenadio kraljicu Elizabetu Drugu i ostale članove kraljevske kuće kada su saopštili da žele da vode samostalniji život, koji se nadaju da će moći sami da finansiraju.

Jedan izvor je taj potez opisao kao razočaravajuć i štetan po porodicu, javlja Rojters.

Ni kraljica Elizabeta, koja je svoj život posvetila javnoj dužnosti od kada je nasledila oca 1952. godine, ni princ Čarls, Harijev otac i naslednik prestola, nisu konsultovani u vezi sa saopštenjem, objavljenim na Instagramu.

"Odlučili smo se da ove godine napravimo prelaz u stvaranju nove progresivne uloge u ovoj instituciji“, navodi se u saopštenju.

"Nameravamo da se povučemo kao 'stariji' članovi Kraljevske porodice i radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, saopštili su princ Hari i njegova supruga.

Hari i Megan, formalno vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, naveli su da su razmišljali mesecima i da će podeliti vreme između Britanije i Severne Amerike, kako bi sebi i svojoj bebi omogućili prostor koji im je potreban.

Bakingemska palata tvrdi da je bilo samo preliminarnih razgovora o budućnosti para. Ali drugi kraljevski izvor rekao je da su kraljica, Čarls i Harijev stariji brat princ Vilijam naložili visokim zvaničnicima da, zajedno sa vladom, rade na tome da pomognu paru da pronađe "izvodljiva rešenja“, po mogućnosti u roku od nekoliko dana, a ne nedelja.
Foto: Getty/Karwai Tang
Nije baš najjasnije kako će Hari (35), koji je šesti u redu za tron, i Megan (38), postati "poluplemstvo" i ko će plaćati za njihov transatlantski način života, navodi Rojters.

Nijedan stariji član kraljevske porodice nije javno objavio komentar o toj odluci, ali britanski tabloidi pišu da su Čarls i Vilijam bili besni.

Hari je dugo ljut na tretman koji su on i njegova supruga dobili od tabloida, a u najavi je rekao da će smanjiti pristup medijima njihovim aktivnostima.

Kraljevski komentatori povukli su paralelu sa abdikacijom kralja Edvarda VIII, koji se 1936. godine odrekao prestola da bi se oženio s Volis Simpson - poput Megan, razvedene Amerikanke - i živeo svoj život u Francuskoj.

Megan, koja je glumila u TV seriji "Dva lica pravde", mogla bi da se vrati glumi u SAD, mada nije jasno kako bi Bakingamska palata gledala na to.

Hari i Megan su se venčali u maju 2018. godine na raskošnoj i veseloj ceremoniji u dvorcu Vindzor, što je tada delovalo kao znak modernizacije monarhije.

Novine su kritikovale Harija i Megan jer su koristili privatne mlazne automobile dok su promovisali zaštitu životne sredine i višemilionsko renoviranje kuća koje su finansirali poreski obveznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: