Prepoznajte kada vas neko laže: Ovih 15 stvari prevaranti najčešće rade

Kako da znate kome možete da verujete? Evo samo nekih znakova da imate posla sa lažovima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 05.01.2020.

09:54

Prepoznajte kada vas neko laže: Ovih 15 stvari prevaranti najčešće rade
Foto: Depositphotos, rawpixel

1. Pokreti tela su im ograničeni, a ruke su im uglavnom ukočene. Često se čini kao da se skupljaju kako bi zauzeli što manje prostora, pa su im pokreti glave i ruku usmeren ka sopstvenom telu, piše sajt Listverse.

2. Uglavnom izbegavaju kontakt očima.

3. Rukama dodiruju lice, grlo i usta, češkaju se po nosu ili iza uva. Verovatno neće otvorenom šakom dodirnuti grudi.

4. Prevelika pauza između reči i gestova. Na primer, reći će: "Baš to sam želeo" kada dobije poklon, a nasmejaće se tek nekoliko sekundi nakon izjave, umesto u isto vreme.

5. Pokreti tela ili izrazi lica se ne podudaraju sa onim što kažu. Na primer, namrštiće se dok govore: "Volim te".
Foto: depositphotos, niamwhan
6. Kada neko lažira emocije poput sreće, iznenađenja, ili tuge, izrazi su često ograničeni samo na pokrete usta, umesto da reaguje celim licem. Na primer, kada se neko prirodno nasmeši, uključuje se čitavo lice: lako su uočljivi pokreti vilica i obraza, a oči i čelo se spuštaju.

7. Lažovi se odmah brane. Oni koji govore istinu nemaju razloga da objašnjavaju svoje postupke više nego što je potrebno.

8. Neprijatno im je pred sagovornikom, pa često okreću glavu ili telo u suprotnom smeru.

9. Lažov može nesvesno da postavlja predmete (knjigu, šolju za kafu i slično) između sebe i vas.

10. Ponoviće vaše reči dok odgovaraju. Na primer, na pitanje: "Jesi li pojeo poslednji kolač?", odgovoriće sa: "Ne, nisam pojeo poslednji kolač".
Foto: GettyImages, George Marks, Stringer
11. Ponekad će izbegavati laganje time što ne daju direktne izjave. Mogu se postaviti tako da se odgovor podrazumeva, pre nego da direktno kažu nešto što nije istina.

12. Često dodaju nepotrebne detalje u svojim odgovorima. Pokušaće da vas ubede tako što će se truditi da njihova laž izgleda verodostojno.

13. Neprijatno im je tokom pauza u razgovoru.

14. Lažovi će ponekad izostaviti zamenice iz razgovora, ili će ih izgovarati jednoličnim tonom. Kada se govori istina, zamenice se naglašavaju podjednako ili čak i više od ostalih reči.

15. Njihove rečenice će verovatno biti nejasne, i često će neke reči izgovarati tiho zbog nesigurnosti u to da li ćete im poverovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: