- Vesti -

Francuska blokirala izvoz slike: Remek-delo od 24 miliona evra bilo u kuhinji

Francuska je blokirala izvoz davno izgubljenog italijanskog remek-dela koje je nađeno u kuhinji jedne starije francuske dame i prodato za skoro 24 miliona evra, kako bi pribavila sredstva i otkupila sliku za francusku nacionalnu kolekciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: ilustracija Depositphotos/Dmitrydesign
Foto: ilustracija Depositphotos/Dmitrydesign

Reč je o delu "Ruganje Hristu" čiji je autor Čimabue, najpoznatiji firentinski slikar s kraja 13. i početka 14. veka. Slika je pronađena ove godine i privukla je toliku pažnju da je na aukciji u Parizu dostigla cenu četiri puta višu od početne, piše CNN.

Identitet kupca nije otkriven nakon prodaje, ali prema pisanju medija, kupljena je za privatnu kolekciju Alana, koja pripada čileanskom paru kolekcionara sa sedištem u Sjedinjenim Državama i specijalizovani su za italijansku renesansnu umetnost.

Francuska vlada zaustavila je pokušaj izvoza ovog dela u Italiju, dodeljujući slici status "nacionalnog blaga". Taj status onemogućava prebacivanje male i veoma retke slike u sledećih 30 meseci, tokom kojih vlada prikuplja sredstva da je otkupi i izloži u Luvru uz dela ostalih umetnika. Odluku za zaustavljanje transporta ovog dela doneo je Savetodavni odbor za nacionalna blaga, a podržao ju je francuski ministar kulture Frank Rister.

Slika je pronađena u kuhinji jedne domaćice na severu Francuske koja ju je držala neposredno iznad šporeta i nije trebalo mnogo vremena da se utvrdi da je njen autor Čimabue, tvrdi Žerom Montkukvil, koji je utvrdio autentičnost slike ovog leta.

"Čimabue je utemeljitelj ovakvog slikarstva, pa dobro znamo kako izgleda njegov rad", rekao je Montkukvil za CNN.

Čimabue je pseudonim slikara Čenija di Pepa, koji je rođen u Firenci oko 1240. godine. Njegov učenik je čuveni Đoto, jedan od najvećih slikara predrenesansne ere. Na svetu postoji samo 11 sačuvanih slika koje je uradio Čimabue. Ova slika je deo diptiha nastalog 1280. godine, kada je umetnik naslikao osam scena o stradanju i raspeću Hrista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu