Kako su 92 Srbina preminula 1919. godine u Holandiji?

U duhu obeležavanja stogodišnjice Versajskog mirovnog sporazuma (1919 - 2019) kojim je i formalno završen Prvi svetski rat, Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca objavio je knjigu Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917 - 1919, kao drugo, dopunjeno izdanje sa potpuno novim likovno-grafičkim rešenjem.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

10:40

Kako su 92 Srbina preminula 1919. godine u Holandiji?
Foto: Getty/Topical Press Agency / Stringer

Predstavljeno je u subotu, u muzejskoj kući ovog mesta, uz otvaranje izložbe "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917 - 1919".

U recenziji knjige, Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja iz Čačka, ovako je naslikala ovu malo poznatu povesnicu iz srpske ratne stradanije...

"U periodu 1916 – 1918, od najmanje 165 srpskih vojnika koji su prebegli u centralnu Holandiju, 92 su preminula 1919. godine od posledica španskog gripa, neposredno pred povratak u Srbiju. Tokom 1938. godine, u dogovoru sa Vladom Kraljevine Jugoslavije njihovi posmrtni ostaci preneti su na srpsko groblje u Jindrihovcima u tadašnjoj Čehoslovačkoj Republici (današnja Republika Češka)".

Ova knjiga, kao nastavak istraživanja holandsko - srpskog tima istraživača (Fabian Vendrig, Džon M. Stinen i Tatjana Vendrig), potvrdila je svoju nesumnjivu vrednost, jer obrađuje problematiku malo poznatu široj javnosti, posebno mlađim generacijama.

Knjigu Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919, koja danas započinje život, teško je podvesti pod već viđene obrasce i uzore.

Neobična samim svojim začetkom, temom i sadržajem, ova dragocena građa predočava saznanja do kojih su ovi vrsni istraživači dolazili, zahvaljujući svom dugogodišnjem pregalaštvu.

Materijal za knjigu prikupljan je sa nadgrobnih natpisa, arhivskih dokumenata, dnevnika, pisama, fotografija...

Istraživački uporni i posvećeni, ubedljivo su pokazali da su groblja mesta koja čuvaju priču o čitavoj jednoj epohi, gde se ispoveda i tuguje, a od slučajnog namernika traži trenutak razumevanja kojeg kao da u ovozemaljskom životu nije bilo.

Večna počivališta verno čuvaju i pokojnikove poruke i zaveštanja.

U obilju najraznovrsnije građe, ova tri autora našla su najprikladniji način da sve podatke sistematizuju i stručno obrade.

Ova knjiga o vojničkim spomenicima i grobljima i sama je svojevrstan, trajni spomenik srpskom narodu, pokušaj da se pobedi zaborav, a umrli zadrže u večnom sećanju.

Budući da je upravo muzejima poverena misija zaštite, tumačenja i prezentovanja kulturne baštine specifične za određeni region, Muzej rudničko-takovskog kraja drugim izdanjem ove izuzetne knjige sačuvaće sećanje na deo zajedničke istorije dve zemlje, kao i imena stradalih na tlu daleke Holandije tokom Prvog svetskog rata.

Dopunjeno izdanje, štampano kao dvojezična publikacija (na srpskom i holandskom jeziku) nesumljivo će imati međunarodni značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: