- Vesti -

Ivan pirografijom osvaja svet: Njegova slika oduševila Majka Tajsona, a sledeći je Snup Dog

Kada je Užičanin, Ivan Đurić, pre tri godine odlučio da se bavi pirografijom i prvi put u ruke uzeo užareni predmet kojim crta po lipovoj dasci, nije ni sanjao da će jednog dana, njegovim majstorskim delom biti oduševljen i jedan od najboljih boksera svih vremena - Majk Tajson.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/ Noam Galai / Stringer
Foto: Gettyimages/ Noam Galai / Stringer

"On mi je oduvek bio fascinantan lik. U slobodno vreme sam ga nacrtao i postavio rad na drustvene mreže. Vrlo brzo usledio je pohvalni komentar od izvesnog Nika Nelsona koji se predstavio kao bokserov prijatelj, a koji je ispod fotografije napisao da se Majku mnogo sviđa portret koji sam uradio", započinje priču Ivan. Nakon toga, ovaj umetnik, nije mogao sedeti miran, želeo je proveriti da li je taj čovek zaista Tajsonov prijatelj ili je u pitanju neka neslana šala. "Preko slika na fejsbuku i guglajući shvatio sam da je taj Nik zaista blizak sa Tajsonom i odlučio sam da okušam sreću. Ponudio sam mu da sliku pošaljem u Ameriku i pristali su, sa tim sto su tražili da docrtam još dva slova " TR", to sam uradio i pošiljka je otišla. Iako je adresa bila poprilično merodavna, ipak sam strepeo da li će moj rad zaista stići do Tajsona. Nakon 15 dana dobio sam fotografiju na kojoj Majk drži moju lipovu dasku i ostao sam bez teksta", priča ovaj talentovani Užičanin za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

Međutim, slavni Amerikanac nije prva poznata ličnost koja na svom zidu drži drvenu sliku napravljenu u Užicu. "Nacrtao sam Emira Kusturicu i odneo mu rad na Mećavnik. Poklon mu se izuzetno svideo, te ga je odmah okačio u svoju kolibu. Njegove pohvale su mi dale veliki elan za dalji rad", rekao je Ivan koji je pre nekoliko dana novu sliku poslao ponovo preko okeana i to poznatom reperu Snoup Dogu. Ivan kaže da mu za jednu sliku A3 formata treba oko sedam dana. Najbolja za rad pokazala se lipova daska, koju vrlo teško nabavlja. Mušterije najčešće pronalazi preko društvenih mreža, a želje stranih i domaćih kupaca, kako kaže, mnogo se razlikuju. "Srbi najviše traže ikone i portrete patrijarha Pavla. Do sad sam ih uradio sigurno preko trideset. Sa druge strane, Amerikanci i Englezi, najviše traže slike svojih kućnih ljubimaca. Pretežno su to psi, a nađe se i po neka mačka", izjavio je spretni pirografičar. Za razliku od drugih slika, može se reći da su ove Ivanove, drvene, skoro pa večne, jer nakon što ih uradi on i prelakira, a zatim maže uljima, tako da im ni vreme, sunce i vlaga ne mogu apsolutno ništa. Zato, nije ni čudo, što je čak i Tajson pre njega odbio mnoge koji su odlučili da ga nacrtaju i to pošalju, a kao poklon prihvatio samo srpsku sliku koja sada krasi bokserov ranč u Americi.

strana 1 od 116 idi na stranu