12 činjenica o "zloglasnom" danu: Da li ste spremni za poslednji petak 13. u godini?

Ovaj petak 13. biće poslednji u 2019. godini i dok je ovaj datum za mnoge najobičniji dan, ima onih koji bi voleli da ga preskoče i ne izađu iz kreveta.

Život

Izvor: B92

Petak, 13.12.2019.

08:30

12 činjenica o
Foto: ronniechua/depositphotos

Ima onih koji smatraju da je petak 13. baksuzan, pa se trude da mnogo ne talasaju tog dana. Etnolozi kažu da je strah od petka 13. čisto sujeverje, ali i dalje ima onih koji se ovog dana plaše. Mi smo odlučili da za vas pripremimo 12, ne 13 činjenica o ovom "zloglasnom" danu.

Predstavljamo vam 12 činjenica o petku 13.

1. Taj strah je toliko veliki da je čak dobio i svoje ime - paraskevidekatrijafobija.

2. U jednoj deceniji desi se oko 20 puta da 13. dan u mesecu padne u petak.

3. Njegova istorija seže daleko u prošlost, čak mnogo pre srednjeg veka. Veruje se da je sve počelo na poslednjoj Isusovoj večeri jer je tada bilo prisutno 13 ljudi, a dan kada su se okupili bio je upravo petak.

4. Neke zgrade nemaju 13. sprat, a mnogi hoteli sobu pod ovim brojem.

5. Mnogi broj 12 vide kao celinu. Između ostalog, godina ima 12 meseci, postoji 12 horoskopskih znakova, 12 Herkulovih podviga, pa i 12 polustepena u muzičkoj oktavi. Reference su beskonačne. I tako, nekom ne baš najjasnijom logikom, 13 nije samo naredni, već i malerozni broj, piše BBC.

6. Prema pisanju magazina Tajm, u jednom od najstarijih pravnih dokumenata, Hamurabijevom zakoniku, nedostaje upravo 13. član.

7. Stotine vitezova templara uhapšeno je u petak 13. oktobra 1307. godine, po naređenju francuskog kralja Filipa IV.

8. Neke od najjezivijih stvari koje su se desile na ovaj dan povezane su i s verovanjem da će se smak sveta desiti baš na petak 13. Na ovaj dan je umro i pisac Piter Blat, koji je zaslužan za "Isterivača đavola", ali i sveštenik koji je poslužio kao inspiracija za poznati horor. Tu je i smrt repera Tupaka Šakura, potonuće Koste konkordije, ali i bombaški napad na Bakingemsku palatu.

9. Ispostavilo se da fudbaleri nisu ništa manje sujeverni, jer postoje takmičenja koja dozvoljavaju timovima da preskoče broj 13.

10. Istraživanje Britanskog medicinskog žurnala iz 1993. godine navodi da se može primetiti "značajan porast" u broju nezgoda na petak 13.

11. Možda je ovde petak 13. pravi horor, ali u Italiji opasnost preti od petka 17. Sujeverni Italijani se posebno boje petka 17. što navodno datira od rimskog broja XVII. Naime, kada se raspored cifara promeša, može da se dobije reč VIXI. Prevedeno sa latinskog, VIXI znači "Moj život je gotov".

12. Tradicionalno, nekada je do vešala osuđenike vodilo upravo 13 stepenika, a razvila se legenda i da je uže bilo prepleteno 13 puta, ali je pravi broj zapravo bio osam.

Mi smo za vas spremili danas i jedno pitanje:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: