- Vesti -

Pronađen brod iz doba Isusa Hrista: Jedna od najvećih olupina ikada FOTO

Grupa arheologa naišla je na olupinu broda iz vremena Isusa Hrista u blizini obale ostrva Kefalonije. Nazvali su ga "Fiskardo", u čast obližnje ribarske luke.

Izvor: B92, sputniknews.com
Podeli

Olupina je pronađena uz pomoć pretrage morskog dna putem sonarnih slika oko ostrva Kefalonije, izveštava "Džurnal of arheolodžikal sajens". Ispostavilo se da je "Fiskardo" jedna od četiri najveće olupine pronađene na Mediteranu i da datira iz ove ere.

Tim stručnjaka za morsku geologiju, podvodnu arheologiju, okeanografiju i praistoriju pregledao je ostatke kako bi utvrdio period u kojem su ga koristili, i utvrdili su da olupina pripada vremenu između 1. veka p. n. e. i 1. veka n. e.

Brod je stajao na morskom dnu s vrčevima za skladištenje vina, maslina i žita. Posude, poznate kao amfore, dobro su očuvane i na brodu ih je bilo oko 6.000 kada je brod potonuo.

Brod je dugačak 34 metra i širok 13 metara. Još nije odlučeno hoće li ga podići s dna okeana. "Pola je ukopano u sedimentu, pa imamo velika očekivanja da ćemo, ako počnemo da kopamo, u budućnosti naći deo drvenog trupa broda ili ceo drveni trup", rekao je jedan od istraživača u timu.

strana 1 od 116 idi na stranu