Kraljica Elizabeta za božićne poklone ima pozamašan budžet: Od porodice dobija uvek šaljive stvari

Praznici poput Božića su skupi za većinu ljudi, pa i za britansku kraljicu Elizabetu koja za tu priliku na poklone za porodicu i osoblje troši vrtoglavih 30.000 funti.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

18:57

Kraljica Elizabeta za božićne poklone ima pozamašan budžet: Od porodice dobija uvek šaljive stvari
Foto: Gettyimages/Chris Jackson / Staff

Ona za Božić i Novu godinu kupi čak 520 poklona za članove kraljevske porodice i osoblje, tvrdi njen bivši saradnik za londonski Dejli mejl.

Njeno veličanstvo (93), takodje, šlje 750 božićnih čestitki - na kojima se obično nalazi porodična fotogrfija - a šalje ih rodjacima, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva i članovima raznih delegatcija britanskog Komonvelta i zvaničnicima prijateljskih zemalja.

Isti izvor je ispričao da osoblje koje opslužuju kraljevsku porodicu poklone od kraljice dobija obično dve sedmice pre 25. decembra u jednoj od prostorija Bakigamske palate. U redu jedan po jedan oni prilaze da prime poklone od kraljice i dok svakom od njih ona kaže nekoliko reči, oni joj uljudno zahvaljuju, uz obavezni božićni pozdrav:"Srećan Božić". A pokloni su obično u vidu žetona za knjige ili malog komada porcelana iz palate, uz božićni puding. Ako neko od osoblja zbog posla ne može da prisustvuje ovoj ceremoniji uručivanja poklona, oni im se šalju uz vizitkartu Njenog veličanstva i princa Filipa. Ovu tradiciju je prvi započeo kraljičin deda, kralj Džordž V, a nastavio je njen otac kralj Džordž VI.

Isti izvor otkriva da je kraljica takodje ranije uoči Božića lično uživala u šopingu, a da je potom poklone birala u Bakigamskoj palati tako što bi joj izabrane prodavnice, poput Harrodsa i Fortnum and Masona, poslali pune kombije sa mnoštvom stvari. Te stvari bi bile izložene po stolovima u dve prostorije u palati, koje ona obilazi, razgleda i bira.

"To je bilo poput njenog vlastitog kraljevskog tržnog centra, ali se od toga odustalo, jer ne vredi trošiti energiju na takve stvari", priča kraljičnin saradnik.

Inače, na Kanalu 5 britanske televizije ovih dana je emitovan film o tome kako kraljevska porodica dočekuje Božić. Oni se na Badnji dan okupljaju u Sandringemu u tačno 18 sati, gde u dnevnoj sobi tokom cele večeri razmenjuju poklone.

Kada je u pitanju kraljičina uža porodica, ona od njih voli da prima šaljive poklone, poput onog koji joj je jednom prilikom poklonio princ Hari. Bila je to kapa za tuširanje sa natpisom "Ain't life bitć" (Zar život nije kučka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: